Links Sitemap Business Linker Sitemap

Business Briefs

Piața de transport și logistică în 2023/2024 - provocări și oportunități

În 2023, piața locală de transport și logistică, pe toate palierele sale, a trecut printr-o perioadă de ajustare, marcată pe de o parte de oportunități importante, dar și de provocări, conform unei analize realizate de Gebrüder Weiss România. Desigur, efectele vor fi vizibile și în 2024, însă totuși anul acesta este marcat de optimism, chiar dacă unul rezervat.

UniCredit Bank lansează, în exclusivitate onemarkets Fund, noi oportunități de investiții pentru piața românească

UniCredit Bank introduce soluții exclusive de investiții pentru piața din România, odată cu lansarea onemarkets Fund. Această platformă expune o gamă diversă de soluții de investiții, oferite clienților UniCredit Bank România, dar și ocazia de a valorifica expertiza extinsă a liderilor mondiali în administrarea fondurilor mutuale, cum sunt BlackRock, Fidelity, Pictet, J.P. Morgan, Pimco, Allianz Global Investors, Amundi.

AmCham Romania are un nou Consiliu Director și anunță prioritățile pentru 2024

AmCham Romania a anunțat noua componență a Consiliului Director al organizației, în urma Adunării Generale a Membrilor de la finalul lunii martie. Astfel, Cristian Sporiș, Vice-President, Head of Corporate Banking - Raiffeisen Bank România a fost reales Președintele AmCham România pentru noul an de mandat, Daniela Nemoianu, Senior Partner - Nemoianu Consulting Tax & Law și Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner - PwC România au fost aleși Vice-Președinți, iar Luminița Runcan, Deputy CEO - Banca Transilvania, Trezorier. Alături de ei, din Consiliul Director al AmCham Romania fac parte: Jovan Radosavljevic - General Manager, Coca-Cola HBC; Vlad Boeriu - Tax & Legal Partner-in-Charge, Deloitte Romania; Claudia Sofianu - Partner, Tax & Law Department, People Advisory Services Leader, EY Romania; Elisabeta Moraru - Country Director, Google Bulgaria, Hungary, Moldova and Romania; Roxana Botea - Country Director, Johnson & Johnson Romania; Gabriela Popescu - Head of Legal Affairs, Central Europe, Microsoft; Ciprian Laduncă - Managing Partner, LCL Advisory; Alexandru Mihailciuc - VP Sales Engineering EMEA, UiPath și Achilleas Kanaris - President & CEO, Vodafone.

Porsche România anunță numirea lui Andreas Burgholzer în funcția de Director General

Porsche România anunță numirea în funcția de Director General a lui Andreas Burgholzer, ce i s-a alăturat lui Brent Valmar la conducerea companiei începând din luna martie. Cu o experiență de peste 12 ani în cadrul grupului Porsche, Andreas Burgholzer vine la Porsche România din poziția de Finance Manager în cadrul SIVA Portugalia, filială a concernului Porsche Holding Salzburg, și îl înlocuiește pe David Gedlička, numit CEO în cadrul Volkswagen Financial Services Slovacia.

Companiile adoptă gradual GenAI și reduc deficitul de competenţe

Un procent de 43% dintre cele 1.405 de companii participante la studiul EY Reimagining Industry Futures Study investesc în inteligența artificială generativă, ceea ce confirmă statutul de tehnologie revoluționară al GenAI. Per total, GenAI se clasează pe locul al treilea printre cele nouă tehnologii emergente incluse în studiu, pe primul loc poziționându-se "Automatizarea și inteligența artificială". Dintre cei care investesc în prezent în GenAI, 80% lucrează la modele de validare a conceptului pentru aplicații, în timp ce 20% au în derulare proiecte pilot.

Consiliile de administrație trebuie să determine conducerea companiilor să integreze sustenabilitatea

Lipsa de acțiuni strategice clare în privința sustenabilității ar putea costa scump companiile, pe măsură ce decidenții politici adoptă măsuri tot mai severe pentru gestionarea crizelor de sustenabilitate, precum colapsul unor ecosisteme și deficitul de resurse. Aceasta este principala concluzie a studiului EY Sustainable Value care a chestionat 200 de membri de board, CEO și directori executivi din 25 de sectoare de activitate din 15 țări europene.

Volumul tranzacțiilor M&A din serviciile financiare europene a scăzut în 2023

Sectorul serviciilor financiare din Europa a anunțat o scădere anuală de 3% a tranzacțiilor M&A în 2023, cu 641 de tranzacții în întreaga regiune, față de 661 de tranzacții în 2022, potrivit celei mai recente analize EY despre activitatea M&A din domeniul serviciilor financiare. Și valoarea totală declarată a tranzacțiilor s-a diminuat, de la 50 miliarde de euro în 2022, la 34,7 miliarde de euro în 2023, reprezentând cea mai mică valoare anuală înregistrată din 2013.

Cheltuielile companiilor cu Gen AI vor crește cu 30% în 2024 la nivel global

Cheltuielile companiilor cu inteligența artificială generativă (Gen AI) vor crește în 2024 cu 30%, de la aproximativ 16 miliarde de dolari în 2023, potrivit celei mai recente ediții a raportului Deloitte Technology, Media and Telecommunications (TMT) Predictions, și mai multe companii își vor dezvolta propriile modele de Gen AI, în încercarea de a spori productivitatea, de a optimiza costurile și de a stimula inovația.

Exim Banca Românească finanțează cu circa 39 de milioane de euro dezvoltarea Aeroportului din Iași

Exim Banca Românească a acordat un pachet financiar în valoare de circa 39 de milioane de euro pentru implementarea unuia dintre cele mai ample proiecte de investiții din România - extinderea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare a judeţului Iaşi. Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea infrastructurii de transport a Regiei Autonome Aeroportul Iași prin construirea unui nou terminal pasageri T4, o investiție de aproximativ 100 de milioane de euro prin care Aeroportul Iaşi devine al doilea cel mai mare aeroport din România.

Alstom semnează un contract pentru furnizarea a 16 locomotive electrice și 20 de ani de mentenanță în România

Compania Alstom și Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) au semnat un contract pentru livrarea a 16 locomotive electrice Traxx 3 MS și 20 de ani de servicii de mentenanță asociate. Contractul, în valoare totală de aproximativ 150 de milioane de euro, extinde colaborarea Alstom cu ARF în domeniul materialului rulant. Perioada de 20 de ani de mentenanță și reparații poate fi prelungită cu încă 20 de ani prin încheierea unui acord adițional.

Schneider Electric este recunoscut ca Circularity Lighthouse de către World Economic Forum

Schneider Electric a anunțat că a fost recunoscut de World Economic Forum și de McKinsey drept unul dintre cele trei "Circularity Lighthouses" globale din mediul construit. Această nouă distincție recunoaște soluțiile de circularitate de pionierat care demonstrează inovație, impact și valoare substanțială, precum și maturitate în industrie. Noile "lighthouses" au fost selectate de un grup independent de experți din industrie, mediul academic și viața publică.

Europa Centrală și de Est este o regiune de creștere pentru Europa și pentru UniCredit

Potrivit ultimului rapot trimestrial pentru Europa Centrală și de Est (ECE) al UniCredit Research, "Un an de alegeri cruciale", prezentat la Forumul ECE, consumul privat va duce probabil la redresarea creșterii economice în Europa Centrală și de Est, ajutat de creșterea mai rapidă a salariilor reale, creșterea împrumuturilor pe fondul ratelor dobânzilor mai scăzute și a unui efect pozitiv de bogăție venit din prețul locuințelor. Investițiile productive și exporturile sunt de așteptat să contribuie la creșterea economică cel mai devreme în semestrul al doilea din 2024.

Contrabanda cu țigarete, în creștere în 2023

Media anuală a contrabandei în 2023 crește cu peste un punct procentual, până la 8,2%, comparativ cu 7,1% în 2022, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel. În noiembrie 2023, piața neagră a țigaretelor se situează la 8,5% din totalul consumului, nivel relativ constant față de luna septembrie.

Sondajul Schneider Electric arată că eficiența energetică e prioritară pentru locuințe

Îmbunătățirea eficienței energetice în locuințe este cea mai populară inițiativă, potrivit a 86% dintre consumatori, într-un nou sondaj realizat de Schneider Electric. Alte îmbunătățiri ale locuințelor legate de energie s-au clasat, de asemenea, pe poziții de top, securitatea energetică fiind pe locul al doilea (83%), urmată îndeaproape de soluțiile de răcire (79%) și independența energetică (78%).

Alstom va moderniza tronsonul de cale ferată Caransebes-Lugoj cu sisteme de semnalizare la standarde europene

Alstom a semnat un contract pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Caransebeș-Lugoj prin furnizarea de soluții de semnalizări ERTMS Nivelul 2 și electrificare. Acest contract, în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va spori capacitatea și eficiența energetică a liniei precum și fiabilitatea serviciului de transport feroviar.

Fitch reconfirmă ratingurile Garanti BBVA România

Agenția internațională de rating Fitch Ratings a confirmat Ratingul pentru Datorii pe Termen Lung (IDR) al Garanti BBVA România (GBR) la 'BB-' cu Perspectivă Stabilă, precum și Ratingul de Viabilitate (VR) la 'bb-'.Pentru a doua oară în ultimele 12 luni, agenția de rating reconfirmă acești indicatori, după confirmarea inițială, din decembrie 2022. Fitch subliniază că ratingurile IDR ale Garanti BBVA sunt determinate de capacitatea băncii de a opera autonom, așa cum se reflectă în Ratingul de Viabilitate. În plus, VR reflectă, de asemenea, capitalizarea robustă a băncii, calitatea îmbunătățită a activelor și indicatorilor de profitabilitate, precum și finanțarea și lichiditatea în general stabile.

Schneider Electric a furnizat soluțiile de building management pentru cel mai nou magazin IKEA din Romania

Schneider Electric a furnizat soluțiile de distribuție electrică și de control inteligent al clădirilor EcoStruxure Building - pentru IKEA Timișoara. În acest proiect, Schneider Electric a colaborat cu partenerul său - AGASI Timișoara - pentru stabilirea unui nou standard de eficiență energetică. Chiar din faza de proiectare, Schneider Electric a introdus o serie de soluții care optimizează consumul de energie, îmbunătățesc performanța clădirii și totodată, experiența cumpărătorilor.

FAN Courier, afaceri de peste 250 milioane de euro în 2023

FAN Courier, companie antreprenorială românească, fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu și de frații Adrian și Neculai Mihai, estimează o creștere a afacerilor din acest an cu 15%. Compania estimează că va încheia anul în curs cu o cifră de afaceri de peste 250 de milioane de euro. Focusul companiei în acest an a fost extinderea și consolidarea business-ului în regiune și digitalizarea și dezvoltarea de soluții alternative de livrare. Pentru 2024, FAN Courier își propune o prezență semnificativă în Europa, de aceea o direcție de investiții pentru anul viitor va fi dezvoltarea de noi puncte de legătură între piața autohtonă și cea vest-europeană.

Schneider Electric anunță că Google, ASM și HP s-au alăturat programului Catalyze pentru decarbonizarea lanțului de aprovizionare pentru semiconductoare

Schneider Electric a anunțat că Google, ASM și HP s-au alăturat programului Catalyze, care își propune să accelereze accesul la energie regenerabilă în lanțul global de valoare pentru semiconductoare și în peisajul furnizorilor pentru IT, în calitate de noi sponsori globali.

World Class One Cotroceni și-a deschis oficial porțile

World Class, liderul industriei de fitness și wellness, anunță deschiderea celui mai modern club de fitness din România. Rețeaua marchează un moment important în evoluția de peste 23 de ani pe piața de sănătate și fitness, numărând în acest moment 45 de cluburi în toată țara, dintre care 23 cu piscine semi-olimpice. Cu o tradiție solidă în furnizarea de experiențe premium de fitness și wellness, World Class aduce în One Cotroceni Park concepte unice, care combină tehnologia de ultimă generație cu antrenamentele personalizate și o atmosferă exclusivistă.