Links Sitemap Business Linker Sitemap

Audi prezintă noua generație A1 Sportback

1398 afisari
În anul 2010, a fost lansat un model Audi absolut nou, luând forma seriei A1. Acum se aliniază la start cea de-a doua generație a acestui model de succes. Noul Audi A1 Sportback este caracterizat de designul său deosebit de dinamic. Este partenerul perfect în mediul urban, fiind totodată foarte potrivit şi la drum lung. Cu sistemele sale de infotainment şi de asistență la nivelul automobilelor de talie mare, A1 Sportback oferă conexiuni optime cu lumea digitală. Liniile noi de design oferă numeroase variante de personalizare.


Designul exterior: o personalitate puternică, masculină, marcată de genele primului quattro
A1 Sportback a crescut semnificativ în lungime, cu 56 milimetri, având acum 4,03 metri. Dar lățimea a rămas aproape aceeași, de 1,74 metri. Înălțimea modelului de nouă generație este de 1,41 metri, iar cu antenă de 1,43 metri. Ecartamentul lat şi consolele scurte accentuează caracterul sportiv al modelului. Secțiunea frontală distinctivă este dominată de grila Singleframe lată şi poziționată în partea de jos, precum şi de elementele laterale care sugerează prizele de aer. Sub marginea capotei motorului se află două fante înguste, integrate în design ca un omagiu adus modelului Sport quattro, legendara mașină din 1984 a mărcii.

Privit din lateral, Noul  A1 Sportback amintește de primul Audi quattro, așa-numitul Audi Ur-quattro, dar şi de Sport quattro:  stâlpul C lat şi înclinat, pare că împinge mașina înainte, chiar şi atunci când aceasta stă nemișcată. Linia contrastantă a plafonului, care este disponibil în două culori închise, se termină deasupra  stâlpului C. Astfel, se creează impresia că plafonul este poziționat mai jos şi că întreaga mașină este mai joasă. Toate liniile de pe lateral, de la marginea geamurilor la prag, se ridică înspre spate, desenând astfel un triunghi. Roțile accentuate în manieră distinctivă şi linia inferioară a „umerilor” conferă modelului A1 Sportback o alură solidă pe șosea. Linia inferioară care unește marginile aripilor coboară şi mai mult centrul de greutate vizual. 

Cu dotările S line, Audi accentuează mai puternic caracterul sportiv al automobilului, adăugând numeroase detalii specifice. Printre acestea se numără prizele mai mari de aer, decorul adițional de pe pragurile portierelor, o fantă centrală alungită, sub capota motorului, precum şi aripa mai mare din spate. Motorul cel mai puternic poate fi recunoscut şi datorită terminațiilor duble ale sistemului de evacuare.

Luminile de zi distinctive ale farurilor opționale full-LED amintesc de forma dinamică a pânzelor velierelor. De sailing amintesc şi diafragmele destinate funcțiilor principale ale farurilor. Elementele laterale ale aripilor creează impresia că automobilul este şi mai lat. „Privirea” profundă şi concentrată a farurilor, plus segmentele mici, în formă de romb, din partea de sus a farurilor, accentuează sportivitatea maşinii.  

Segmentarea dinamică se observă şi la blocurile optice din spate, conferind graficii luminii un caracter cu adevărat unic, grație geometriei 3D marcante a lentilelor. Grafica nocturnă cursivă a luminii blocurilor optice din spate este remarcabilă.

Pentru noul A1 Sportback sunt oferite, spre alegere, zece culori exterioare. Plafonul mașinii compacte poate fi finisat opţional într-o culoare contrastantă, de la pilonul A la eleronul plafonului. Carcasele oglinzilor exterioare, marginile laterale ale spoilerului frontal şi pragurile laterale sunt, de asemenea, disponibile în culori contrastante.  

În mod special se evidenţiază modelul Edition, care are la bază versiunea de echipare S line şi este disponibil încă de la lansarea pe piaţă a modelului. Această variantă specială de echipare evidenţiază limbajul aparte de design al modelului A1, prin diferite detalii contrastante. Jantele mari, de 18 inchi, cu finisaj într-o nuanţă elegantă de bronz, alb sau negru conferă modelului accente pline de forţă. Folia cu inelele Audi aplicată pe partea laterală a maşinii este disponibilă şi în nuanța jantelor. La fel ca la legendarul Audi Sport quattro, atât farurile, cât şi blocurile optice spate cu LED sunt închise la culoare. Inelele Audi din grila Singleframe a radiatorului şi înscrisul cu denumirea modelului din partea din spate a maşinii sunt negre.

Liniile de echipare: combinații în funcție de preferințele  fiecăruia
A1 Sportback se distinge şi prin structura modulară a liniilor de echipare. Astfel, este asigurat un grad deosebit de ridicat de flexibilitate. Pentru prima dată, clienții pot combina după cum doresc liniile de echipare exterioare cu cele interioare.  

În funcţie de lina de echipare (basic, advanced sau S line), elementele de la exterior sunt disponibile în diferite configuraţii. Pachetul de design black completează totul cu accente atractive adiționale. Adăugând liniile de echipare „Interior advanced”, „Interior design selection” şi „Interior S line”, Audi le pune la dispoziție clienților numeroase opțiuni de culori şi de materiale.

Designul interior: un look nou
"Cel mai sportiv interior al clasei compacte!” Acesta a fost obiectivul declarat al echipei de design. Astfel, interiorul este orientat spre șofer şi are un design atractiv personalizabil. Privirile vor fi atrase mai ales de unitatea compactă şi sportivă în care sunt unite gurile de ventilație şi panoul de instrument. Toate comenzile şi ecranul tactil MMI opţional sunt orientate spre șofer în manieră accentuată, conferind astfel o alură aparte bordului.

Ecranul şi fanta de ventilație de pe partea pasagerului din față sunt integrate într-o suprafață negru gloss, cu design asemănător sticlei. Pachetul opțional de decor şi de iluminare ambientală aduce bordul la viață pe întuneric, datorită elementelor de iluminare cu LED, pentru care se poate selecta una dintre cele 30 de culori disponibile. 

Structurarea interiorului: mai mult spațiu, mai mult confort:
Noul A1 Sportback este mult mai spațios, crescând astfel nivelul de confort al șoferului, pasagerului din faţă şi pasagerilor din spate. În ciuda dimensiunilor exterioare compacte şi a plafonului sportiv, adulții care iau loc în spate beneficiază, totuși, de suficient spațiu la nivelul capului, dar şi al picioarelor.

Capacitatea portbagajului a fost mărită cu 65 de litri. Volumul uzual este de 335 de litri, iar cu scaunele din spate rabatate, spațiul crește chiar la 1.090 de litri. Înălțimea pragului portbagajului oferă, de asemenea, confort, fiind de 67 de centimetri. 

Comenzile şi afișajul: complet digitalizate
Noul Audi A1 Sportback este optim pregătit pentru viitorul digital. Chiar şi în versiunea de bază, în dotarea standard, sunt incluse volanul multifuncțional şi panoul de instrumente complet digitalizat, cu afișajul de 10,25 inchi de înaltă rezoluție. Afișajul opțional Audi virtual cockpit, cu funcții extinse, prezintă în câmpul vizual direct al șoferului informații şi funcții diverse, precum hârțile animate pentru navigație şi grafica animată a anumitor sisteme de asistență.

Sistemele de infotainment şi Audi connect: complet conectate şi mereu de actualitate
Funcțiile de infotainment ale noului A1 Sportback provin din clasele automobilelor de talie mare. Sistemul radio MMI este inclus în dotarea standard şi poate fi utilizat cu ajutorul butoanelor multifuncționale de pe volan și a ecranului complet digitalizat al panoului de instrumente. În configurația de vârf, sistemul de navigație MMI plus oferă un ecran tactil MMI de 10,1 inchi, care se integrează perfect în suprafața neagră, cu aspect de sticlă. La fel ca la smartphone-uri, toate comenzile pot fi introduse prin comenzi tactile. Comanda vocală de ultimă generație optimizează și mai mult dialogul între șofer și automobil. 

În combinație cu Audi connect, sistemul de navigație MMI plus le oferă celor care conduc un A1 Sportback funcții speciale, precum funcția de navigație hibridă, care calculează ruta în sistemul Cloud, luând în considerare situația completă din trafic.

Deosebit de atractivă este și vederea hârții din satelit și noile modele 3D, care oferă hârți cu imagini extrem de precise ale mai multor centre urbane. Până la patru actualizări gratuite ale hârților sunt descărcate și instalate automat, iar, adițional, clienții pot opta pentru utilizarea serviciilor versatile Audi connect. Interfața Audi pentru smartphone-uri vă ajută să fiți mereu optim conectat la bordul noului A1 Sportback. Aceasta integrează smartphone-urile Android și iOS, folosind Android Auto și Apple CarPlay într-un mediu programat special pentru acestea în MMI și oferă 2 interfețe USB (1x USB-A, 1x USB-C cu sistem optimizat de încărcare). O altă opțiune, Audi phone box asigură o calitate optimizată a recepției cu suport LTE și încărcă smartphone-ul inductiv, conform standardului Qi. 

Pasionații de muzică vor fi încântați de tunerul Digital Audio Broadcasting, dar și de sistemul de sunet Audi sound sistem şi, mai ales, de sistemul de sunet Bang & Olufsen Premium. Sistemul B&O dispune de 11 difuzoare şi de o putere de 560 de wați. Efectul 3D al acestui sistem  utilizează parbrizul pentru reflectarea sunetului.

Sistemele de asistență pentru șofer: siguranța, pe primul loc
Sistemele de asistență pentru șofer oferite de Audi A1 Sportback provin, de asemenea, din clasa modelelor de talie mare, care ajută la  menținerea mașinii compacte la o distanță optimă fată de mașina din față, pentru a-i facilita șoferului sarcina de a menține mașina pe banda de rulare şi pentru a-l ajuta la manevrele de parcare. 

Sistemul de avertizare la părăsirea benzii de rulare este oferit ca dotare standard şi ajută șoferul să păstreze mașina pe banda sa de mers, începând de la 65 km/h. În echiparea standard, este inclus şi limitatorul de viteză, care previne deplasarea modelului A1 Sportback cu o viteză mai mare decât cea selectată de șofer.

Audi pre sense front este, de asemenea, o dotare standard. Senzorul radar recunoaște situațiile critice în care sunt implicate şi alte autovehicule, pietoni care traversează carosabilul sau bicicliștii din fața automobilului, chiar şi atunci când vizibilitatea este redusă. Sistemul emite în astfel de cazuri un semnal sonor pentru a avertiza șoferul. Totodată, sistemul pregătește automobilul pentru o posibilă frânare de urgență şi, dacă este necesar, inițiază frânarea de urgență automată, pentru a preveni o coliziune iminentă sau a-i reduce la minimum impactul. Dacă este nevoie, sistemul opțional Audi pre sense basic inițiază măsurile de protecție adecvate. Astfel, vor fi pretensionate electric centurile de siguranță din față şi vor fi aprinse luminile de avarie.  

Sistemul adaptive speed assist funcționează, de asemenea, pe bază de radar şi menține mașina la distanța dorită față de vehiculul din față. Când Audi A1 Sportback este echipat cu S tronic, sistemul funcționează la viteze între 0 şi 200 km/h. Cu transmisia manuală, sistemul este activ începând de la 30 km/h. În traficul care impune multe opriri şi reporniri de pe loc, A1 Sportback cu transmisie S tronic oprește mașina complet şi o pornește apoi din nou de pe loc automat, în anumite condiții.

Noul Audi A1 Sportback oferă diferite sisteme care simplifică manevrele de parcare. Pentru prima dată este oferită o cameră video retrovizoare, adițional față de sistemul pentru parcarea în marșarier. Senzorii frontali cu ultrasunete ai sistemului identifică obiectele din fața mașinii şi emit semnale vizuale şi sonore. Sistemul de asistență la parcare direcționează automobilul A1 Sportback pe locurile de parcare paralele şi perpendiculare. Cu noua versiune a asistentului, A1 Sportback poate, de asemenea, parca cu fața pe locuri de parcare perpendiculare, chiar şi din mai multe manevre, dacă este necesar. Sistemul are şi capacitatea de a manevra mașina de pe locurile de parcare paralele. 

Caroseria: ușoară şi robustă
Caroseria noului Audi A1 Sportback include elemente realizate din oțel format la cald pentru baza zonei pasagerilor. Caroseria rigidă şi îmbinările perfecte garantează manevrabilitatea precisă şi absența zgomotelor deranjante la bord. Cu o suprafață frontală de 2,07 mp şi un coeficient aerodinamic de 0,31, A1 Sportback nu-i oferă aerului prea mult loc de atac.

Motoarele: puternice şi eficiente
Motoarele puternice vor oferi șoferilor de la volanul noului Audi A1 Sportback clipe de reală plăcere, atât când vor alerga prin oraș, cât şi în excursiile de weekend. Gama include motoare TFSI eficiente, cu puteri de la 70 kW (95 CP) la 147 kW (200 CP). Toate propulsoarele beneficiază de supraalimentarea cu turbină, injecție directă şi de filtru de particule. 

La lansarea pe piața din România, vor fi disponibile trei motoare: 30 TFSI, adică un motor cu trei cilindri şi capacitatea de 1,0 litru, generând 85 kW (116 CP), precum şi motorul 35 TFSI de 110 kW (150 CP), cu cilindreea de 1,5 litri şi patru cilindri, plus sistemul de eficientizare a consumului, Cylinder on Demand (COD) şi 40 TFSI de 147 kW (200 CP), cu un cuplu de 320 Nm. La scurt timp după aceea, va fi introdusă şi motorizarea de bază: 25 TFSI de 70 kW (95 CP).

Audi oferă pentru toate motoarele o transmisie manuală sau una automată S tronic cu dublu ambreiaj şi șapte trepte. Excepție face doar 40 TFSI, care are ca dotare standard transmisia S tronic cu șase trepte. 

Suspensiile: reglaje sportive
Designul punților noului Audi A1 Sportback asigură manevrabilitate agilă şi sportivă, oferind o senzație extrem de dinamică în timpul deplasării. Secțiunea frontală este una de tip McPherson, iar în spate este utilizată o bară de torsiune cu masa redusă. Alături de suspensiile de bază, există şi opțiune a unei suspensii sport mai rigide.

Pachetele dynamic, concepute individualizat pentru fiecare versiune de motor, combină opțiuni care îi vor accentua modelului A1 Sportback calitățile sportive. Pachetul dynamic Basis A1 Sportback pentru 25 TFSI include suspensiile sport, etriere roșii şi discuri mai mari de frână. Pentru celelalte versiuni de motorizare, Audi pune la dispoziție pachetul dynamic Performance. Şi acesta include etriere roșii şi discuri mai mari de frână, plus suspensii cu amortizoare adaptive, un actuator de sunet şi Audi drive select. 

Frânele noului A1 Sportback pot fi dozate cu precizie şi asigură un răspuns direct, sportiv al pedalei. Sistemul opţional hold assist optimizează siguranța în pantă şi în rampă, prevenind deplasarea necontrolată a maşinii după oprire. Jantele sunt disponibile cu dimensiuni între 15 şi 18 inchi.

Audi drive select: patru modele pentru senzații individualizate la volan
Noul A1 Sportback iese de pe linia de producție cu sistemul de manevrabilitate Audi drive select dynamic ca dotare opțională. Cu acest sistem, șoferii pot alege unul dintre cele patru moduri care influențează stilul mașinii la condus, după cum urmează: auto, dynamic, efficiency şi individual.  

Comenzile vor putea fi preluate din vara anului 2018
Noul Audi A1 Sportback va putea fi comandat începând cu vara anului 2018 şi va fi lansat în Europa în toamna anului 2018. Prețurile pentru Germania încep de la 20.000 de euro.
Citeşte mai multe despre: Audi

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza