Links Sitemap Business Linker Sitemap

Tablouri de tezaur se întorc la MNAR de Ziua Culturii Naționale

623 afisari
În sensul programului de management curent care prevede atragerea de achiziții și donații de opere de artă în favoarea Muzeului Național de Artă al României (MNAR), au fost făcute demersuri ca două tablouri de Anton Chladek (1794-1882), clasate în categoria Tezaur, să poată fi admirate din nou în Galeria Națională a muzeului. Acest lucru a fost posibil prin achiziția în vederea donației pe care Fundația Bonte a făcut-o Muzeului Național de Artă al României.
Lucrările au făcut parte din colecția Manu și au fost incluse în patrimoniul MNAR până la restituirea lor către foștii proprietari în anul 2015. Aceasta inițiativa concretizeaza in premiera un demers public-privat de recuperare a unui important patrimoniu de artă românească. Începând cu 15 ianuarie 2017, Ziua Culturii Naționale, tablourile care o reprezintă pe Alexandrina G. Manu și pe Anica Manu în costum polonez sunt expuse în Galeria de Artă Românească Modernă, la Mezanin.

Portretele Alexandrinei G. Manu și Anicăi Manu, comandate de familia Manu pentru a-și consolida statutul social, îmbină tradiția portretelor votive (Chladek pictase pentru familia Manu portretele membrilor acesteia în Biserica de la Budești-Ilfov) cu noile tendințe neoclasice și chiar Biedermeier, care pătrund în pictura românească. Deschiderea către nou, evidentă în costumația tinerelor doamne, în ipostazele lor mai puțin rigide și, mai ales, în eleganța acestora, conviețuiește alături de conformismul reprezentărilor din picturile murale. Remarcabile sunt, însă, aceste două portrete ale lui Chladek prin modul în care artistul reușește să asimileze și să transpună noul gust al epocii și, mai ales, prin iscusința cu care acesta redă materialitatea obiectelor.

Donația a fost posibilă prin implicarea domnului Alain Bonte, om de afaceri si președinte al Fundației Bonte; având sediul în România această fundație are printre obiective promovarea artei românești în plan național și internațional. MNAR mizează, în acest context, pe caracterul exemplar al acestui demers care să fie reluat cu alți parteneri și mecena.


S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza