Links Sitemap Business Linker Sitemap

Sberbank semneaza preluarea VBI

3152 afisari
Banca Sberbank din Rusia si actionarii Volksbank International AG (VBI) - Österreichische Volksbanken-AG (VBAG), BPCE S.A. (BPCE), DZ Bank AG and WGZ Bank AG - au semnat acordul final privind achizitia integrala a VBI de catre Sberbank. Tranzactia nu include Volksbank Romania.
Potrivit anuntului Volksbank, pretul convenit este egal cu valoarea contabila a VBI (multiplicator egal cu 1), urmand sa fie stabilit intre 585 milioane euro si 645 de milioane de euro, in functie de performantele de business ale VBI in 2011.
Finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea unor anumite conditii, incluzand iesirea Volksbank Romania de sub VBI. La finalizarea tranzactiei, Sberbank va prelua si finantari acordate de actionarii VBAG, DZ Bank, WGZ Bank si BPCE in valoare de pana la 2,5 miliarde de euro; de asemenea, la finalizarea tranzactiei, VBAG sau un grup de banci condus de VBAG vor furniza pentru Sberbank o linie de finantare de 500 de milioane de euro, pe cinci ani.
Tranzactia reprezinta prima achizitie a Sberbank in afara CSI si este cel mai recent pas in directia transformarii institutiei de credit, dintr-o banca locala, intr-o institutie bancara internationala. VBI, excluzand Romania, dispune de o retea 291 de sucursale si serveste peste 600.000 de clienti. Subsidiarele locale ale VBI se afla printre primele zece cele mai mari institutii financiare in Bosnia si Hertegovina, Croatia, Cehia, Slovacia si printre primele cele mai mari 15 institutii de credit in Ungaria, Serbia si Slovenia. VBI este prezenta de asemenea in Ucraina, sub supraveghere din Austria. Activele totale ale VBI, fara Romania, se ridicau la 9,4 milioarde de euro la 30 iunie 2011.
“Achizitia Volksbank International este un important pas inainte in indeplinirea strategiei pentru 2014 a Sberbank“, a declarat Herman Gref, CEO si presedintele al Boardului Executiv al Sberbank, azi, la Viena. “Ne va oferi acces la pietele atractive si in crestere din Europa Centrala si de Est si va servi ca platforma pentru cresterea bancii in regiune, atat in mod organic, cat si prin viitoare achizitii. Sunt increzator ca cei 600.000 de clienti ai Volksbank International si angajatii sai vor avea de castigat de pe urma sprijinului pe care Sberbank il va acorda VBI si se vor bucura de noi oportunitati datorate noii structuri a actionariatului“.
Gerald Wenzel, CEO al VBAG, a declarat: “Aceasta tranzactie are o valoare semnificativa pentru actionarii VBI si ofera oportunitati obiective clientilor si angajatilor VBI. Suntem convinsi ca Sberbank este potrivita pentru a asigura investitiile viitoare, necesare pentru a profita de oportunitatile de crestere din ECE. Pentru VBAG, tranzactia reprezinta un reper important al procesului de schimbare prin care trece institutia“.
Tranzactia va fi supusa procesului de obtinere a  aprobarilor legale in Rusia, Austria si alte jurisdictii din Europa Centrala si de Est in care functioneaza VBI. Partile se asteapta ca tranzactia sa se incheie pana la sfarsitul lui 2011.
Société Générale si J.P.Morgan au fost consultanti financiar pentru Sberbank. Troika Dialog a fost de asemenea advisor. Citigrup a furnizat  o evaluare privind corectitudinea tranzactiei catre Boardul Executiv al Sberbank, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP a fost consultantul Sberbank pe probleme juridice, iar due-diligence-ul pe teme financiare si fiscale a fost derulat de Deloitte. Ithuba Capital a fost consultantul financiar al VBAG, DZ Bank and WGZ Bank, iar Deutsche Bank a fost consultantul financiar al BPCE. Schoenherr a furnizat asistenta juridica pentru VBAG, DZ Bank and WGZ Bank, iar Bredin Prat si Dorda Brugger Jordis au fost consilieri pe probleme juridice pentru  BPCE. KPMG a furnizat asistenta la vanzare si consultanta fiscala pentru VBAG.
Citeşte mai multe despre: Sberbank, Volksbank International

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza