Links Sitemap Business Linker Sitemap

În concordanta cu Fitch și agenția Moody's a modificat perspectiva ratingului României la negativ

988 afisari
Agenția de rating Moody's a modificat perspectiva de țară de la stabilă la negativă, anunță Ministerul Finanțelor Publice. În 18 aprilie și agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva României la negativ, spunând că deficitul bugetar va atinge 8%, peste cel prognozat de guvern- 6,7% din PIB.
În același timp, Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedă locală. Moody’s apreciază că România are o economie mai mare și cu o creștere mai rapidã decât alte state din aceeași categorie de rating (Baa3).

Agenția de rating Moody’s arată cã modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanțelor publice, agravată de creșterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și deteriorarea poziției externe a României.

"Anunțul Moody’s confirmă că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economicã a României sunt corecte și responsabile. Numai după redresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală", precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o postare pe Facebook-ul ministerului.

Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de țarã sunt îmbunătățirea colectãrii taxelor și impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoțite de alte mãsuri care ar influența pozitiv sustenabilitatea fiscalã (creșterea cheltuielilor de investiții și reducerea constantã a deficitului de cont curent fiind amintite de agenție)”, menționează Florin Cîțu.

Agenția Fitch a revizuit, acum o săptămână, perspectiva României la negativ, ceea ce reflectă agravarea substanțială a finanțelor publice din România pe termen scurt, deoarece focarul și răspândirea pandemiei COVID-19 înrăutățesc o poziție fiscală deja deteriorată.

Prognozăm ca deficitul fiscal să urce la 8% din PIB în 2020, reflectând o scădere a veniturilor, deoarece majoritatea sectoarelor economice au fost afectate, iar pe partea de cheltuieli acestea vor fi în creștere”, spune Fitch.

Potrivit estimărilor guvernului român, deficitul va fi 6,7% din PIB.

Cu toate că agenția a revizuit în jos perspectiva de rating a României, a reconfirmat rating-ul de țară la BBB- pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. România se află deocamdată, cu acest rating, pe treapta cea mai de jos a categoriei recomandată pentru investiții.


S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza