Links Sitemap Business Linker Sitemap

Lucian Croitoru: Deficitul bugetar va depăși 3% în acest an și 4% în 2017

926 afisari
Deficitul bugetar va depăși 3% în acest an și 4% în 2017, iar după ce s-a redus TVA populația săracă a crescut consumul, nu cea înstărită, a spus Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, într-o conferință de specialitate.
"În prezent creștem economic pentru că avem un consum care crește cu rate înalte, de peste 5%, și investiții care își revin. După ce s-a redus TVA cei care au mărit consumul a fost populația săracă, nu populația înstărită pentru că ei nu ar fi crescut consumul alimentar cu 20% pentru că li s-a redus prețul la alimente. Acel 19% (creșterea consumului n.r.) s-a dus în special pe bunuri din import. În ceea ce privește deficitul bugetar a fost un val de entuziasm greu de înțeles pentru cei care se ocupă de acest domeniu și am reușit ca de la un deficit estimat în 2015 de CE de 1,1% din PIB să schimbăm direcția și să facem un deficit care va depăși 3% în 2016 și probabil 4% în 2017", a spus Croitoru. El a precizat că media creșterii economice în ultimii 25 de ani a fost de 1%.

"Media de creștere pe 25 de ani este de 1%, media pe 100 de ani în SUA este de 3%. Alan Greenspan se întreba de ce oare avem numai 3% în America? Tot el dă un răspuns care cred că este adevărat. În primul rând pentru că nu suntem mai deștepți de atât și în al doilea rând pentru că avem în noi ceea ce se numește graba de a consuma tot ce se poate astăzi și mai puțin cea de a amâna mâncatul prăjiturii, ceea ce întârzie foarte multe dezvoltarea", a mai spus Croitoru.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza