Links Sitemap Business Linker Sitemap

G20 a cerut Comitetului Basel să finalizeze reformele Basel III privind reglementările bancare

1010 afisari
Într-o declarație publicată după întâlnirea de la Baden-Baden (vestul Germaniei), G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) a cerut Comitetului Basel să finalizeze reformele Basel III fără o majorare semnificativă a cerințelor generale de capital, dar fără a preciza un termen limită.
Într-o declarație publicată după întâlnirea de la Baden-Baden (vestul Germaniei), G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) a cerut Comitetului Basel să finalizeze reformele Basel III fără o majorare semnificativă a cerințelor generale de capital, dar fără a preciza un termen limită.

Autoritățile globale de reglementare bancară discută impunerea unor reglementări menite să limiteze riscurile de faliment și să evite noi crize financiare, dar nu au reușit să se pună de acord cu privire la nivelul capitalului pe care trebuie să îl pună deoparte băncile pentru creditele neperformante și alte active.

Guvernele din întreaga lume au cheltuit miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a salva băncile care au întâmpinat probleme după criza financiară din 2007-2009 și al căror faliment amenința stabilitatea întregului sistem financiar global. De atunci, organismele de reglementare din G20 au încercat să găsească modalități pentru a evita repetarea unei astfel de situații.

Comitetul Basel, un organism de reglementare bancară ce cuprinde aproape 30 de state, stabilise data de 31 decembrie 2016 ca termen limită pentru finalizarea revizuirii generale a actualelor reglementări bancare, cunoscute sub numele de Basel III.

Mark Carney, președintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB) a avertizat asupra balcanizării piețelor financiare globale care ar putea rezulta dacă statele G20 renunță la reformarea sistemului bancar. Dacă standardele cruciale din industria bancară nu sunt finalizate, s-ar putea eroda disponibilitatea noastră de a ne baza pe sistemele și instituțiile fiecărui stat, a avertizat Carney.

La rândul său, ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, le-a declarat jurnaliștilor că statele G20 și-au confirmat cooperarea în privința reglementărilor financiare. FSB va prezenta cadrul pentru evaluarea reglementărilor post-criză până la reuniunea liderilor G20, care va avea loc la Hamburg în luna iulie.

"Confirmăm sprijinul nostru pentru activitatea Comitetului Basel în vederea finalizării reformelor Basel III fără o creștere semnificativă a cerințelor generale de capital din sectorul global, în timp ce vom promova condiții concurențiale echitabile", se arată în comunicatul miniștrilor de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din țările G20.

Noile norme Basel III ar urma să intre pe deplin în vigoare abia în anul 2019, însă organismele globale de reglementare și presiunea pieței au presat băncile să respecte mai devreme noile norme și să înlăture orice îndoială cu privire la soliditatea lor.

Normele Basel III, elaborate după izbucnirea crizei financiare, vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor, precum și rezervele lor de lichidități pentru a limita riscurile de faliment și a evita noi crize. Acestea prevăd impunerea pentru instituțiile bancare a unei rate de fonduri proprii de 8%, până la finalul lui 2018.

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. Grupul reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE).

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza