Links Sitemap Business Linker Sitemap

EY estimează creşterea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România cu 250% în prima jumătate a anului

2079 afisari
Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat cea mai dinamică evoluţie în rândul celor 11 ţări din regiunea Europei Centrale şi de Sud-est (CSE), cu o creştere de 250% a valorii totale estimate a tranzacţiilor, de la 0,6 miliarde USD în primul semestru 2014 la 2,1 miliarde USD în primul semestru 2015.
În același timp, numărul tranzacţiilor a crescut de la 68 în prima jumătate a anului 2014 la 81 de tranzacţii în prima jumătate a anului curent. În ceea ce privește valoarea tranzacţiilor, cele mai atractive sectoare din România au fost sectorul energie şi minerit, conform rezultatelor raportului EY M&A Barometer. Mai mult decât atât, România a înregistrat cea mai mare tranzacţie din regiunea CSE în acest an – achiziţia UniCredit Ţiriac Bank, contra unei sume de peste 770 milioane de USD.

În prima jumătate a anului, marea majoritate a tranzacţiilor a fost încheiată de investitori strategici, cumulând 80% din totalul tranzacțiilor derulate în ţara noastră. Piaţa românească a fost din nou dominată de tranzacţii inbound, 62% din tranzacţii implicând companii străine care au achiziţionat companii locale. 

Doar 8% dintre tranzacţiile făcute publice au fost realizate de investitori români care au achiziţionat companii străine – unul dintre cele mai mici procente din regiunea CSE, în vreme ce restul de 30% dintre tranzacţii au fost fuziuni şi achiziţii interne, în cadrul cărora atât cumpărătorul cât şi ţinta îşi aveau originea în România. Cele mai multe tranzacţii inbound au fost realizate de investitori din Statele Unite (6) şi Olanda (6), urmaţi de investitori din Cipru (4), Marea Britanie (4), Italia (3) şi Republica Cehă (3).

“România confirmă statutul de piață foarte atractivă în regiune, atât prin performanţele macroeconomice, cât şi prin poziția geostrategică. În viitor, ne așteptăm ca sectorul energiei să atragă investitori importanți prin potențialul noilor surse de energie. Ne aşteptăm, de asemenea, la o consolidare accentuată a sectorului financiar şi a sectorului serviciilor medicale, care intră în cel de-al doilea val investițional”, declară Florin Vasilică, Liderul departamentului de Asistenţă în Tranzacţii al EY România

Ce s-a întâmplat în regiune?

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din regiunea CSE (Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia) a crescut, în ansamblul ei, cu 2,9%. Numărul de tranzacţii din regiune a crescut în primul semestru 2015 la 647 tranzacții, de la de 629 în primul semestru 2014.

Cele mai multe tranzacţii au fost încheiate în Turcia (155 tranzacții), locurile următoare fiind ocupate de Polonia (117 tranzacții) şi Republica Cehă (98 tranzacții). Doar patru din cele 11 ţări din regiune au raportat scăderi ale numărului de tranzacţii finalizate – Croaţia, Republica Cehă, Bulgaria şi Serbia. Cu toate acestea, valoarea medie a tranzacţiilor de peste 100 milioane USD a scăzut cu 2,2% comparativ cu primul semestru 2014, în vreme ce valoarea medie a celor mai frecvente tranzacţii sub 100 milioane USD a crescut cu 1,6%. Astfel, a rezultat o scădere de 10,8% a valorii estimate a pieţei de fuziuni şi achiziţii din regiune. 

Deşi numărul de tranzacţii realizate de investitori străini a fost mai mic decât cel al tranzacţiilor care au implicat investitori locali, în ceea ce priveste  originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin M&A, investitorii vest-europeni şi cei americani au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune în primul semestru 2015.

Investitorii americani au fost cei mai activi în această perioadă, cu 36 de tranzacţii încheiate în regiune, urmaţi de investitorii din Marea Britanie (29 tranzacții), Germania (26 tranzacții) şi Austria (11 tranzacții). De asemenea, este notabil faptul că tranzacţiile au fost dominate de investitori strategici, iar industria cea mai atractivă a fost IT, în vreme ce, în termeni de valoare, cele mai mari tranzacţii au avut loc în sectorul bancar şi în cel al serviciilor financiare.
Citeşte mai multe despre: EY România

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza