Links Sitemap Business Linker Sitemap

Erste Group raporteaza un profit net de 487,2 milioane euro in semestrul 1 2015

2045 afisari
Erste Group a incheiat primul semestru din 2015 cu rezultate pozitive, reflectate in imbunatatirea semnificativa a profitabilitatii, calitatii activelor, creditarii si capitalului. Grupul a raportat pentru primul semestru din 2015 un profit net solid de 487,2 milioane euro, comparativ cu un rezultat negativ de -929,7 milioane euro in perioada similara din 2014. Potrivit Erste Group, toate tarile cu exceptia Ungariei au contribuit pozitiv la acest rezultat.
Activele totale au crescut la 197,5 miliarde euro la 30 iunie 2015, comparativ cu 196,3 miliarde euro la sfarsitul anului trecut. Evolutia bilantului reflecta majorarea portofoliului de imprumuturi cu 2,2% fata de finalul anului trecut, la 123,5 miliarde euro, care a fost sustinuta de cresterea creditarii cu 1,7% catre persoanele fizice, cu 2,0% catre IMM-uri si cu 5,9% catre companiile mari. In plus, portofoliul de depozite s-a majorat cu 1,6%, la 124,5 miliarde euro, ceea ce demonstreaza capacitatea solida a Erste de a atrage depozite si sustine independenta financiara a grupului.
Calitatea activelor a continuat sa se imbunatateasca uniform pe toate segmentele de baza (retail, IMM-uri si companii mari), iar ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturilor a scazut considerabil, de la  8,5% la sfarsitul anului trecut la 7,7% la 30 iunie 2015. 
Capitalul total s-a consolidat semnificativ de la 13,4 miliarde euro la 31 decembrie 2014 la 14,0 miliarde euro la finalul lunii iunie 2015, iar indicele capitalului total (rata de solvabilitate) a crescut de la 15,7% la 16,8%. Indicele capitalul comun de rang 1 s-a imbunatatit de la 10,6% la 31 decembrie 2014 la 11,6% in prezent.
Eficienta operatiunilor grupului a fost demonstrata in prima jumatate a anului de raportul cost/venit solid de 55,8% (S1 2014: 55,4%), in conditiile in care cheltuielile administrative au ramas constante la 1.896,8 milioane euro in pofida cresterii usoare a numarului de angajati. Venitul operational a scazut usor, cu 0,7%, la 3.399,4 milioane euro, pe fondul mentinerii unui nivel scazut al dobanzilor in pietele din ECE. Profitul operational s-a situat la 1.502,6 milioane euro (S1 2014: 1.525,3 milioane euro).
“Rezultatele bune pe care le-am inregistrat in prima jumatate a anului au fost sustinute de mentinerea profitului operational si scaderea costurilor de risc, ceea ce a determinat o crestere semnificativa a bazei de capital, indicele capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat integral) majorandu-se la 11,3% in prezent. Majoritatea pietelor noastre de baza din ECE au evoluat mai bine decat restul Europei, cresterea economica fiind sustinuta tot mai mult de cererea locala. Aceasta evolutie reprezinta baza pentru doua tendinte incurajatoare care se manifesta simultan: creditele performante au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar rata creditelor neperformante a scazut pentru al saselea trimestru consecutiv si se situeaza in prezent la 7,7%”, a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare din primul semestru 2015.
“Toate pietele noastre cu exceptia Ungariei au contribuit semnificativ la profitul de 487,2 milioane EUR inregistrat de Group. Ungaria ramane singura tara unde raportam un rezultat negativ, dar suntem increzatori ca vom reveni pe profit anul viitor si pe aceasta piata avand in vedere imbunatatirile recente ale contextului operational si faptul ca guvernul a redus taxa bancara. Per total, bilantul nostru s-a extins in prima jumatate a acestui an: portofoliul de credite performante a crescut cu 2,4% de la inceputul anului, iar cel de depozite a avansat cu 1,6%”, a asaugat Andreas Treichl.

PERSPECTIVE

Potrivit grupului austriac, contextul operational se anunta favorabil cresterii creditarii. Estimarile privind cresterea economica se situeaza intre 2% si 4% pentru toate pietele de baza din ECE, cu exceptia Croatiei, pe fondul majorarii cererii interne. Perspectivele de crestere economica pentru Austria se plaseaza sub 1%.
Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimata la 8-10% in 2015 (capitalul tangibil insuma la finalul anului trecut 8,4 miliarde EUR). Previziunile privind profitul operational indica reducerea cu o cifra mai mica de 5%, in contextul inregistrarii unor rezultate operationale mai reduse, dar sustenabile, in Ungaria (ca urmare a volumelor mai reduse rezultate din conversia creditelor in valuta) si in Romania (efect unwinding mai redus), precum si al mentinerii contextului caracterizat de dobanzi reduse.
Estimarile indica avansul creditarii cu o cifra situata sub 5% si reducerea costurilor de risc la 0,9 – 1,1 miliarde EUR. Taxele pe operatiunile bancare se previzioneaza ca vor insuma aproximativ 360 milioane EUR, inclusiv contributiile realizate concomitent la nivel national si european pentru fondul european de rezolutie bancara si pentru fondurile de garantare a depozitelor. Discutiile pe tema taxei bancare cu Guvernul Austriei sunt inca in desfasurare.
Riscuri privind perspectivele. Initiativele de protectie a consumatorilor, cum ar fi o posibila schema de sprijinire a persoanelor care au credite in franci elvetieni in Croatia, precum si la riscurile geopolitice, ar putea avea un impact economic negativ.
Citeşte mai multe despre: Erste Group

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza