Links Sitemap Business Linker Sitemap

EPS lansează noua ediţie a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale

3047 afisari
Eurobank Property Services (EPS) a anunţat lansarea celei mai noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acoperind dezvoltările din al patrulea trimestru al anului 2013 şi indicii anuali din 2013. Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale EPS include evoluţia istorică începând cu 2005 şi până în prezent.
Indexul rezidenţial EPS pentru trimestrul patru din 2013 confirmă indicaţiile de stabilitate a preţurilor la nivel naţional observate în trimestrele anterioare, cu o mică creştere trimestrială a preţurilor de 0,4% faţă de trimestrul anterior. Indexul trimestrial naţional al preţurilor pentru ultimul trimestru al anului 2013 a crescut cu 2,3% faţă de acelaşi trimestru al anului 2012, oferind un indiciu suplimentar cu privire la posibila inversare a tendinţei de scădere a preţurilor. Indexul anual al anului 2013 a continuat să scadă cu o rată similară anului anterior (aprox. -1%). Indexul anual se referă la schimbarea medie a preţurilor în întregul an în comparaţie cu media celor din anul anterior. Indexul trimestrial Bucureşti Centru a crescut abrupt în ultimul trimestru. Deşi fluctuaţiile trimestriale nu sunt neobişnuite pe această piaţă de primă importanţă, evoluţia faţă de acelaşi trimestru al anului precendent este de 5,6%, ceea ce sugerează posibilitatea stabilirii unui trend crescător. O creştere a indexului trimestrial a fost înregistrată şi în judeţul Ilfov, ceea ce a dus la un rezultat pozitiv şi în ultimele 4 trimestre. Pe de altă parte, Bucureşti Periferie a înregistrat indici care scad în continuare, cu o rată anuală de aproximativ -5%, ceea ce duce la o reducere medie a preţurilor în regiunea Bucureşti & Ilfov de aproximativ -3%, o consolidare a trendului înregistrat în ultimii patru ani.
Evoluţia indicilor regionali rămâne asemănătoare dinamicii preţurilor medii de la nivel naţional, cu oscilaţii care le separă în două categorii, unele cu tendinţă de creştere şi celelalte cu tendinţă de scădere. Moldova şi Nord înregistrează tendinţe de creştere atât raportate la trimestrul precedent, cât şi faţă de același trimestru al anului precendent. Indicii de preţuri din Muntenia şi Sud au înregistrat, de asemenea, creşteri în ultimele patru trimestre, deşi faţă de trimestrul precendent se înregistrează  uşoare reduceri. Restul zonelor rămân cu o evoluţie relativ stabilă.
În ceea ce priveşte indicii din marile oraşe din România, evoluţia a fost similară celei din trimestrul precedent. Ploieşti se menţine cu cea mai mică scădere medie înregistrată în ultimii 5 ani şi are o tendinţă de creştere în ultimele patru trimestre, în ciuda unei mici scăderi a indexului din ultimul trimestru al anului 2013. Doar în Oradea se înregistrează o creştere de preţuri faţă de acelaşi trimestru al anului precedent mai mare decât în Ploieşti, cu 5,6%, şi o creştere trimestrială chiar peste acest nivel. Pe de altă parte, Timişoara rămâne oraşul cu cea mai mare scădere faţă de trimestrul patru al anului 2012, deşi evoluţia faţă de trimestrul precedent a fost mai puţin dramatică, în vreme ce restul oraşelor prezintă evoluţii asemănătoare indexului la nivel naţional şi aprope de stabilitatea înregistrată pe parcursul anului 2013, chiar dacă în ultimul trimestru creşterile au fost mai inconstante şi sunt probabil urmare a zgomotului statistic.
Dintre indicii specifici diferenţiaţi pe tipuri de proprietate, preţurile pentru Bucureşti Apartamente au scăzut mai rapid decât media naţională, cu aproximativ -5%, iar preţurile pe apartamente la nivel naţional au scăzut cu -1%. Preţurile la Proprietăţi Noi au crescut cu aproape 6% pe parcursul anului trecut în România, însă nu şi în Bucureşti, în vreme ce la Proprietăţi Vechi preţurile au crescut cu doar 2%, ceea ce reprezintă o confirmare a tendinţei înregistrată în trimestrul precendent. În concluzie, după aproape şase ani de scădere a preţurilor se pare că s-a ajuns la o potenţială stabilitate pe majoritatea segmentelor de piaţă, conform indexului EPS, şi chiar există unele semne de potenţiale creşteri, deşi este nevoie de mai mult timp pentru a confirma atingerea nivelului minim al preţurilor şi începutul unor tendinţe de creştere durabilă a acestora.
Eurobank Property Services S.A. este o subsidiară a grupului Eurobank. Înfiinţată în iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania oferă soluţii complete pentru domeniul imobiliar.
Citeşte mai multe despre: Eurobank Property Services

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza