Links Sitemap Business Linker Sitemap

DTZ Echinox mizeaza pe scaderea ratei generale de neocupare a spatiilor de birouri

2114 afisari
Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a crescut cu 2.5% in prima jumatate a anului, potrivit compsaniei DTZ Echinox. Astfel, la sfarsitul lunii iunie, spatiile de clasa A si B depasesc 2,21 milioane mp. In total au fost livrate trei cladiri de birouri, cu o suprafata totala inchiriabila de 54.000 mp: City Offices, Auchan Tricodava si Green Court, cladirea B.
Compania a mai indicat ca momentan se afla in constructie 100,000 mp cu data de finalizare pana la sfarsitul anului. Aproximativ 50% sunt concentrati intr-un singur proiect: Bucharest One, localizat in zona de Centru Nord.  Activitatea totala de tranzactionare (cererea si renegocierile) a fost de 135.000 mp. In comparatie cu perioada similara din 2014, activitatea de tranzactionare a ramas stabila. 
Cererea a insumat 112.000 mp, reprezentand 80% din totalul tranzactionat. Aceasta a fost impartita intre relocari in interiorul stocului modern – 44% si cerere noua – 56%. Prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cererea a crescut cu 3,5%, iar raportul dintre relocarile in interiorul stocului modern si cererea noua s-a inversat. Per total, in comparatie cu S1 2014, cererea noua (extinderi, relocari din vile si spatii de birouri class C in spatii de birouri moderne si operatiuni noi) a crescut cu 35%.
DTZ Echinox a precizat ca suprafata preinchiriata in primul semestru din 2015 a crescut fata de perioada similara a anului trecut cu 50%. In total au fost preinchiriati 59.000 mp de spatii de birouri, care se afla in diverse stadii de dezvoltare. De altfel, cele mai mari tranzactii ca suprafata semnate in S1 2015 au fost cele de preinchiriere.
Potrivit companiei, majoritatea cererii a fost inregistrata in zona Centru Nord - 64%, urmata de Pipera Sud - 27% si zona Vest - 7%. In ceea ce priveste activitatile de renegociere si reinnoire a termenilor contractuali, acestea au insumat 23.000 mp, 40% din aceasta suprafata fiind inregistrata in zona Pipera.
Cei mai activi chiriasi pe segmentul spatiilor de birouri continua sa fie companiile din sectorul tehnologiei si telecomunicatiilor, reprezentand 64% din cerere, urmate de companiile din sectorul servicii profesionale – 14% si retail – 9%. Analizand cererea pe sectoare de business, suprafata inchiriata de catre companiile din sectorul tehnologiei si telecomunicatiilor a crescut cu 11% fata de S1 2014.
Rata generala de neocupare pentru cladirile de clasa A si B din Bucuresti a ajuns la sfarsitul S1 la 13,5%. La sfarsitul lunii iunie, in Bucuresti erau 300.000 mp de spatii de birouri vacante, marea majoritate fiind situati in zona Pipera Nord – 26% si zona Nord – 17%.
Compania a subliniat ca cele mai scazute rate de neocupare se inregistreaza in zona Centrala de Business (Victoriei – Aviatorilor) si zona de Vest - 5% si zona de Centru Nord – 9%. In Pipera Sud, rata de neocupare a ramas stabila si se situeaza la 11%. Zona Barbu Vacarescu – Floreasca, cu un stoc de 295.000 mp, inregistreaza la finele S1 o rata de neocupare de 8,5%.
Chiria prime a ramas stabila, situata in jurul valorii de 18,5 Euro/mp/luna. In CBD, rata chiriei pentru spatiile de birouri de clasa A se incadreaza in intervalul 15 - 18,5 Euro/mp/luna, iar in Centru Nord in intervalul 15 - 17 Euro/mp/luna. In zonele semi-centrale, chiriile se incadreaza in intervalul 12 - 15 Euro/mp/luna, iar in cele periferice chiria pentru spatii de clasa A variaza intre 8 si 11 Euro/mp/luna. 
"In baza calculelor si tinand cont de absorbtie, rata de neocupare si pipeline-ul de proiecte, pana la sfarsitul anului rata generala de neocupare a spatiilor de birouri de clasa A si B este prognozata sa scada, iar la sfarsitul T4 2015, aceasta ar putea sa atinga o valoare situata sub 12%", a declarat Mihaela Galatanu, Head of Research DTZ Echinox.
Potrivit DTZ Echinox, in urmatoarele 18 luni se vor finaliza in Bucuresti 345.000 mp de spatii moderne de birouri. Mai mult de 70% sunt programati pentru livrare anul viitor. De altfel, in 2016, nivelul livrarilor de spatii noi va fi cel mai ridicat din ultimii cinci ani. 
Compania a mai adaugat ca nu sunt asteptate schimbari majore in ceea ce priveste preturile de inchiriere. Cu toate acestea, diferenta dintre chiria contractuala si chiria neta efectiva se va reduce in zonele care au atras atentia chiriasilor in ultimii doi ani si care inregistreaza constant rate de neocupare scazute.
Citeşte mai multe despre: DTZ Echinox

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza