Links Sitemap Business Linker Sitemap

Dean Thompson: Acordul TTIP ar fi un motor pentru creșterea economică și competitivitate

415 afisari
Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) ar fi un motor pentru creșterea economică și competitivitate atât în SUA cât și în Uniunea Europeană, consideră adjunctul șefului Misiunii diplomatice a SUA la București, Dean Thompson.
El a participat la dezbaterea "Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții și impactul asupra României", organizată la Parlament de Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

"Cetățenii americani și europeni cred că piețele deschise creează prosperitate. Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au cele mai importante economii, iar cetățenii noștri se bucură de un standard de viață ridicat. (...) Parteneriatul este oportunitatea promovării valorilor noastre comune la nivel global", a adăugat oficialul american.

"Este important ca SUA și UE să stabilească regulile comerțului global, să stabilească, pe baza unui angajament, drepturi de muncă puternice, protecția mediului, să ofere drepturi de proprietate intelectuală, să încurajeze antreprenoriatul și inovația", a subliniat el, apreciind că respectivul acord ar fi un "motor pentru creșterea economică și competitivitate".

Discuția de miercuri a fost moderată de președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall.

"Consider că Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții reprezintă un proiect esențial pentru consolidarea comerțului internațional și a cooperării transatlantice", a subliniat aceasta.

Ea a amintit că "investițiile reciproce UE — SUA reprezintă 57% din investițiile directe la nivel global și cele două părți ale parteneriatului dețin 46% din PIB-ul global, peste 30% din comerțul cu bunuri și 42% din comerțul cu servicii".

"Cred că viitorul parteneriat are șanse de a deveni cel mai mare și mai valoros parteneriat semnat vreodată", a adăugat deputatul.

Totodată, Ana Birchall a precizat că "este nevoie de o mai mare transparență care să caracterizeze negocierile privitoare la acest acord, precum și o mai mare implicare și un dialog mai strâns la nivelul parlamentelor naționale în acest proces".

"România este interesată de o prezență mai activă a companiilor americane în economia română. Estimăm că TTIP ar avea o importanță semnificativă și în sectorul energetic", a mai spus ea.

La eveniment au participat vicepremierul Costin Borc, consilierul prezidențial pe politică internă Laurențiu-Mihai Ștefan, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Cristian Bădescu și Kate Kalutkievicz — asistent al negociatorului șef desemnat pentru TTIP din partea Reprezentanței SUA pentru Comerț Internațional.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza