Links Sitemap Business Linker Sitemap

Contrabanda cu tigarete isi continua scaderea in iulie

2798 afisari
Piata neagra a tigaretelor a scazut in iulie 2013 pana la 11,8%, fata de 12,6% in mai, conform datelor companiei de cercetare Novel. In ultimul an si jumatate, contrabanda cu tigarete s-a mentinut, in medie, la circa 13% din piata totala a tigaretelor.
”Pentru luna iulie, notam o scadere semnificativa in regiunile Nord-Vest si Sud-Vest. Pentru prima data in ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectata regiune de comertul ilicit, urmata de regiunile Vest (24,4%) si Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenientei, produsele cu timbru de Moldova si Ucraina  raman la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizand 23,2%, respectiv 22,8% din comertul ilicit. Serbia continua tendinta de scadere si in luna iulie, pana la 8,9 %. Pentru prima data in studiile pe care le realizam, am introdus notiunea de ”Cheap Whites”, prin care definim marci ieftine, care nu apartin marilor producatori si care sunt destinate pietei negre. Aceste asa numite ”Cheap Whites” detin cea mai mare pondere din piata neagra, si anume 34,9%. Produsele inscriptionate Duty Free reprezinta 4,2% din comertul ilicit. In Romania. magazine Duty Free mai exista doar la granita externa, cu Serbia, Ucraina si Moldova, conditiile lor de functionare, ca si cantitatile de tigarete ce pot fi cumparate legal fiind strict reglementate. Exista insa si produse contrafacute, marcate “Duty Free” pentru a parea legale, care ajung direct pe piata neagra, fara sa treaca prin shopuri”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
”Este demn de remarcat ca trendul puternic descendent al fluxului de produse provenite din Serbia continua - de la circa 24% in 2012 la sub 9% in iulie 2013. Scaderea accelerata a procentului reprezinta un rezultat al eforturilor comune ale Politiei de Frontiera si Vamii, care actioneaza la granita cu Serbia, cu sprijinul producatorilor de tigarete. Asa cum am mai precizat, Politia de Frontiera, cu sprijinul JTI,  a desfasurat o campanie in sapte judete din sud-vestul si vestul tarii, cu scopul educarii cetatenilor cu privire la efectele negative ale contrabandei. Campania s-a desfasurat in presa locala, iar cetatenii care au trecut prin punctele de frontiera cu Serbia au primit de la politisti materiale informative cu privire la sanctiunile prevazute de legislatie pentru contrabanda, fiind popularizat numarul unic al Politiei de Frontiera. Ca urmare, numarul apelurilor catre Politia de Frontiera a crescut cu peste 40% in iulie comparativ cu luna precedenta, ceea ce arata in ce masura oamenii au devenit constienti de efectele sociale si economice profund negative ale contrabandei”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
“Este imbucurator faptul ca piata neagra continua sa scada, tendinta vizibila in acest an incepand cu luna ianuarie. In iulie s-a inregistrat o reducere de 0,8 puncte procentuale, iar comparativ cu luna martie, scaderea este de peste un punct procentual. Asa cum am declarat in mai multe randuri, un punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda inseamna sume suplimentare la bugetul de stat de circa 40 de milioane de euro. De remarcat ca aceasta diminuare s-a produs in conditiile in care, potrivit cercetarii Novel, pretul mediu pe piata ilicita a inregistrat in luna iulie o scadere de 0,3 lei, revenind la pretul din martie 2013. Totodata, trebuie precizat ca in aceasta perioada Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala si implicit Autoritatea Nationala Vamala se afla in plin proces de reorganizare, ceea ce necesita o atentie sporita din partea respectivelor autoritati pentru a pastra trendul de descrestere a contrabandei, realizare cu atat mai meritorie a acestora. Bineinteles, aceste eforturi continua,  iar autoritatile vor trebui sa isi mentina flexibilitatea in modul de actiune, mai ales daca privim la noile tendinte care se contureaza pe piata neagra - cresterea contrabandei in regiunea Nord-Est”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
“Desigur ca ne dorim ca demersurile de combatere a comertului ilicit de tigarete sa ramana una din prioritatile asupra carora sa se concentreze autoritatile competente. In masura in care acestea vor fi la fel de eficiente ca pana acum, sunt sanse reale ca initiativele ilicite sa piarda teren in continuare. Privind in perspectiva, la propunerea Comisiei Europene in legatura cu  proiectul de modificare a Directivei Tutunului este posibil ca interzicerea tigaretelor mentolate si a celor de tip slims, adica  interzicerea a 10% din piata europeana a tigaretelor si a aproximativ 20% din piata locala, sa conduca la o revigorare a pietei negre, in favoarea careia Statele Membre pierd anual aproximativ 12,5 miliarde de euro”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.
In opinia celor trei producatori de tutun, in vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala, calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria si atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei, intrucat traficul ilicit cu tigarete se desfasoara si in afara punctelor traditionale de trecere a frontierei. Marii producatori de tutun din Romania au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilicit cu produse din tutun si sustin instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva comertului ilicit in acest domeniu.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei, al doilea dupa companiile din sectorul petrolier. Numai anul trecut, producatorii de tigarete au platit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro, reprezentand accize si taxe. Suma inseamna circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.
Citeşte mai multe despre: Novel Research, JTI, BAT, Philip Morris

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza