Links Sitemap Business Linker Sitemap

Companiile din industria tutunului colaborează cu ANAF pentru combaterea pieței negre

2793 afisari
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a semnat un Protocol de colaborare cu fiecare dintre marile companii din industria tutunului (British American Tobacco -BAT, Japan Tobacco International -JTI şi Philip Morris International -PMI), în vederea combaterii comerţului ilegal cu ţigarete.
  Potrivit documentelor, personalul vamal şi cel specializat în prevenirea şi combaterea fraudei fiscale va beneficia de sprijinul și expertiza celor trei companii de tutun, acordate în vederea eficientizării acțiunilor de combatere a contrabandei, precum și a depistării produselor din tutun contrafăcute, care pot ajunge pe piața de desfacere din România sau din alte state membre ale Uniunii Europene. La rândul său, Direcția Generală a Vămilor va furniza companiilor de tutun mostre de țigarete reținute în vederea confiscării și, de asemenea, va transmite date și informații cu privire la capturile de țigarete.

"Obiectivul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este acela de a asigura o mai bună colectare a taxelor în scopul creșterii veniturilor la bugetul de stat, astfel încât autoritățile să poată redirecționa banii către proiecte vitale pentru economie și societate, investiții în infrastructură, sectoare economice profitabile, să asigure sumele necesare pentru plata pensiilor și salariilor, precum și un mediu economic corect și echitabil pentru toți contribuabilii și actorii economici. În acest sens, colaborăm cu toate instituțiile competente în combaterea evaziunii fiscale, continuând aplicarea fermă a  măsurilor de descurajare a inițiativelor evazioniste și a traficului ilegal cu produse accizabile”, a declarat Gelu Ștefan Diaconu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

"În lupta cu comerțul ilicit, autoritățile și contribuabilii trebuie să lucreze împreună pentru a răspunde amenințărilor și a asigura un mediu economic sănătos. Documentele semnate astăzi deschid o nouă perspectivă a dezvoltării cooperării cu marii producători de țigarete, în beneficiul cetățenilor. Comercianții legali vor plăti mai mult statului, dacă vânzările lor sunt mai puțin afectate de comerțul ilegal cu produse din tutun”, a declarat Romeo Florin Nicolae, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, coordonator al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi al Direcţiei Generale a Vămilor.

"Prioritățile Direcţiei Generale a Vămilor rămân în continuare combaterea traficului ilegal cu tigarete, produse energetice și alcool. În acest fel, autoritatea vamală urmăreşte să contribuie atât la creşterea gradului de încasare la bugetul statului şi al Uniunii Europene, dar şi la protejarea consumatorilor, având în vedere că produsele ilicite nu sunt conforme cu legislaţia UE privind produsele din tutun. Un exemplu de bună practică îl reprezintă acţiunile desfăşurate în luna iulie 2014 pe frontiera româno-moldovenească, în comun cu alte instituţii ale statului şi cu suportul producătorilor de ţigarete, împreună cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, care au condus la scăderea contrabandei cu ţigarete cu aproximativ 8% în luna iulie 2014 în regiunea nord-est, comparativ cu luna mai 2014, conform unei analize independente realizată de producătorii de ţigarete cu o societate de profil specializată în astfel de studii. Totodată, scăderea contrabandei cu ţigarete a fost determinată şi de măsurile administrative de reglementare iniţiate de autoritatea vamală, de exemplu Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale. În perioada ianuarie – august 2014, lucrătorii Direcţiei Generale a Vămilor au descoperit cantitatea de 48 977 477 țigarete traficate ilegal, a căror valoare depășește suma de 6 000 000 euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 34%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013”, a declarat Claudiu Ardeleanu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor.

"Acest Protocol reprezintă un nou cadru pentru viitoare programe comune, în vederea reducerii pieței negre. Este vorba despre actualizarea memorandumurilor semnate de JTI în 2005 cu Agenția Națională de Administrare Fiscală și, ulterior, în 2008,  cu Autoritatea Națională a Vămilor, acesta din urma concretizat în perioada 2010-2013, printre altele, într-un program de instruire a 28 de echipe canine. Vom extinde colaborarea și cu Direcția Generală Antifraudă Fiscală și vom continua parteneriatele de succes cu Direcția Generală a Vămilor, prin susținerea dezvoltării profesionale a lucrătorilor vamali, acordarea de suport pentru instruirea de noi echipe canine, precum și prin derularea de campanii publice anticontrabandă în regiunile de frontieră ale țării. Până acum, campaniile desfășurate în zona de sud-vest, nord-vest și nord-est au avut rezultate vizibile în ce privește scăderea pieței negre”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

"Apreciem eforturile autorităților de combatere a comerțului ilegal cu țigarete și suntem convinși că limitarea contrabandei rămâne o prioritate pentru instituțiile competente. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, producătorii de țigarete au virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții, ceea ce înseamnă 13% din totalul veniturilor bugetare și circa 2% din PIB. Accizele plătite de companiile de tutun în 2013 reprezintă peste 40% din totalul veniturilor bugetare provenite din accize. Un singur punct procentual recuperat de piața legală din contrabandă înseamnă încasări suplimentare la bugetul de stat de circa 40 milioane de euro. Pentru ca piața neagră să scadă și pe viitor, eforturile autorităților competente în combaterea contrabandei trebuie susținute de o strategie unitară și o politică fiscală coerentă. De asemenea, este nevoie ca dialogul nostru cu instituțiile de aplicare a legii să fie continuat în același ritm, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

"Semnarea  Protocolului marchează pentru Philip Morris în România o nouă etapă în colaborarea cu ANAF și ne permite să ne implicăm și mai mult alături de autorități, în eforturile de combatere a comerțului ilegal cu țigarete. Printre acțiunile pe care le vizăm se numără sprijinirea campaniilor inițiate de autorități pentru expunerea efectelor nocive ale comerțului ilicit şi furnizarea de expertize tehnice și training  de specialitate pentru identificarea produselor contrafăcute. Cooperarea transfrontalieră, dar și parteneriatele strategice între reprezentanții autorităților și industrie, dublate de dezvoltarea unei platforme informatice care să asigure trasabilitatea țigaretelor și a componentelor necesare producției sunt elementele cheie care pot contribui semnificativ la reducerea comerțului ilicit cu țigarete pe piața noastră,” a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania și Bulgaria.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza