Links Sitemap Business Linker Sitemap

Colliers așteaptă o creștere a tranzacțiilor imobiliare

4160 afisari
O serie de tranzacții au fost inițiate în primele șase luni ale anului 2012, dar activitatea de investiții continuă să fie supusă constrângerilor din piața creanțelor, conform celui mai recent raport de piață publicat de Colliers International Romania. Potrivit companiei, în negocierile pentru produsele prime persistă un decalaj de până la 50 puncte de bază (0,5%) între randamentele cerute și cele oferite, dar acesta arată semne de reducere și, ca rezultat, o serie de tranzacții urmează să fie finalizate în următoarele șase luni.
“Deși negocierile inițiate în prima jumătate a anului 2012 au fost limitate de condițiile actuale de pe piețele de capital, există o serie de tranzacții aflate în stadii avansate de discuție și care ar trebui să fie încheiate în următoarele șase luni. Investitorii își concentrează atenția asupra clădirilor de birouri care au o localizare bună și un grad de ocupare ridicat, în condițiile în care pe acest segment activitatea de închiriere s-a îmbunătățit și o serie de pre-lease-uri notabile au avut deja loc”, a declarat Blake Horsley, director al Departamentului de Investiții din cadrul Colliers International Romania.
Numărul proprietăților a crescut în interiorul și în jurul Bucureștiului, dar, cu toate acestea, sunt puține active imobiliare disponibile care să îndeplinească criteriile fondurilor de investiții, ceea ce determină o activitate investițională redusă.

Potrivit companiei, durata medie a contractelor de închiriere - un criteriu important pentru investitorii aflați în căutarea de soluții pentru a asigura predictibilitatea cash-flow-ului – a fost influențată de incertitudinea economică și de instabilitatea din piața de închirieri din ultimii trei ani. Prin urmare, contractele pe o durată de trei ani sau cu opțiune de ieșire din contract (break-option) au devenit o practică des întâlnită în piață, ceea ce afectează atractivitatea clădirilor de birouri ca produs de investiții. Pe măsură ce economia se stabilizează, chiriașii vor fi din nou dispuși să încheie contracte pe termene mai lungi, oferind astfel premisele pentru un interes crescut din partea investitorilor și pentru reluarea activității în piață. Majoritatea investitorilor (și a băncilor) sunt interesați de contractele de închiriere semnate pentru o perioadă de minimum cinci ani, fără break-option. Pentru a atrage interesul investitorilor, aceasta ar trebui să devină regula în piața locală de birouri.

În afară de tranzacția-record încheiată la Timișoara în prima jumătate a anului 2012, piața de investiții a fost liniștită în acest interval, pe fondul climatului investițional ostil, doar patru tranzacții fiind încheiate la nivel național. Achiziția, de către NEPI, a City Business Centre (CBC) Timișoara a reprezentat singura tranzacție-reper din oraș și prima clădire de birouri de clasa A tranzacționată în afara Bucureștiului. Tranzacția constă în preluarea a trei clădiri existente, precum și cumpărarea în avans a alte două clădiri din proiect care urmează să fie construite. Suprafața închiriabilă totală a proiectului va fi de 45.000 mp, iar valoarea acestuia a fost estimată la circa 80-90 de milioane de euro. În urma tranzacției, NEPI, reprezentat de Colliers International, și-a consolidat poziția drept cel mai activ investitor din România post-2008. În lipsa unor date comparabile suficiente, evaluarea randamentelor de investiții continuă să se bazeze pe estimări în funcție de dinamica cererii și a ofertei.

În 2012, multe fonduri de private equity active la nivelul Europei sau al regiunii central-est-europene – devenite, pe parcursul anilor, principalii jucători din piață – fie au ajuns la finalul mandatului, fie și-au atins ținta de investiții și au ieșit de pe piața locală pentru a strânge noi capitaluri. Fondurile cu capital privat vor reveni pe piață în 2013 cu resurse proaspete, dar și cu mandate de investiții extinse la nivel regional, ceea ce va antrena România în competiție directă cu alte țări pentru atragerea investitorilor imobiliari. În unele cazuri izolate, fonduri de tip “core” sau asset manageri susținuți de acestea vor intra pe piața din România.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza