Links Sitemap Business Linker Sitemap

Brasovul poate absorbi doua noi proiecte de retail pana in 2015

3580 afisari
Piata de retail modern din Brasov mai poate absorbi intre 45.000 si 65.000 mp de retail modern pana in 2015, sub forma de mall-uri, centre de tip outlet sau galerii comerciale, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de DTZ.
Potrivit companiei, stocul de retail modern din Brasov se situeaza in prezent la 52.206 mp, format preponderant din centre de dimensiuni mici si medii, dintre care niciunul nu detine o pozitie dominanta în oras, din punct de vedere al conceptului, al masei critice sau al mixului de chiriasi. Cele mai multe centre au fost lansate între 2004 si 2008 si au suprafete ce nu depasesc 10,000 mp.
Cu un stoc mediu de 0,214 mp per locuitor, Brasov prezinta inca un potential semnificativ pentru noi dezvoltari, mai ales prin comparatie cu orase diferite din Polonia, Cehia sau Ungaria. Sapte noi proiecte de retail au fost anuntate in Brasov pentru anii ce urmeaza, dintre care trei au date de livrare înainte de 2015. “Piata nu are potentialul de a absorbi intreg stocul anuntat spre livrare si consideram ca proiectul sau proiectele care se vor lansa primele au cele mai mari sanse de succes, daca sunt dezvotate corespunzator, in termeni de locatie, masa critica, mix de chiriasi, concept etc.,” a comentat Razvan Sin, Head of Retail Department, DTZ Echinox.
Un singur proiect va fi livrat în Brasov în 2013 - Coresi Shopping Center, dezvoltat de Immochan si inchiriat de DTZ Echinox. Centrul comercial va fi situat pe fosta platforma industriala Tractorul. Constructia centrului comercial va incepe anul acesta si se va desfasura pe 24 ha din totalul de 100 ha pe care Immochan le-a achizitionat. Proiectul va cuprinde un hipermarket Auchan de 16.000 mp, un centru commercial de 25.000 mp inchiriabili si o parcare cu 3.000 de locuri. Compania va investi 55-60 milioane de euro in dezvoltarea primei faze a mall-ului din Brasov, a carui livrare este programata pentru finalul anului 2013.
Metodologia studiului ia în calcul stocul curent din Brasov, proiectele planificate pentru livrare si datele de finalizare ale acestora si confrunta datele cu cele a mai multe orase comparabile din Ungaria si Polonia, considerate puncte de referinta. Procedura evalueaza stocul de retail modern per capita si il pondereaza cu puterea de cumparare a indivizilor din tara respectiva, estimand o evolutie constanta a populatiei. In privinta chiriilor, acestea se situeaza in Brasov la 25–30 euro pe mp pentru spatii de circa 100 mp in locatii prime.
Citeşte mai multe despre: DTZ Echinox

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza