Links Sitemap Business Linker Sitemap

BCR vinde inca un pachet urias de credite neperformante, in valoare de 2 miliarde de lei

2046 afisari
Erste Bank vrea sa vanda in aceasta vara un nou pachet de credite neperformante ale BCR cu o valoare identica cu cele doua tranzactii de anul trecut, de peste 2 miliarde de lei, au declarat reprezentantii bancii austriece, precizand ca piata tranzactiilor cu active neperformante in Romania este una favorabila.
“Pregatim vanzarea unui alt pachet de credite neperformante ale BCR, iar daca lucrurile merg bine, daca piata ramane deschisa, probabil ca tranzactia se va semna in vara, la fel ca prima incheiata anul trecut. Conform planurilor noastre, valoarea pachetului din acest an va fi cel putin de marimea vanzarilor de anul trecut, daca piata va ramane stabila”, a declarat Andreas Gottchling (foto), vicepresedintele responsabil cu riscul (Chief Risk Officer) la Erste Bank, in cadrul conferintei de vineri cu analistii din Londra, prilejuita de prezentarea rezultatelor bancii din primul trimestru.

El a precizat ca anul trecut au avut loc doua tranzactii de vanzare de credite neperformante: prima a fost pregatita in primul trimestru, tranzactia fiind semnata in trimestrul doi si operata in bilant in trimestrul trei, iar in trimestrul patru s-a vandut al doilea pachet, trecut in bilant la finalul anului trecut.

Intrebat cum va afecta banca aceasta noua vanzare, daca va avea nevoie de noi provizioane, Gottchling a facut referire la ceea ce s-a intamplat anul trecut, cand “in ciuda vanzarilor de dimensiuni mari din ultimul trimestru, gradul de acoperire cu provizioane a ramas ridicat, fiind modificat cu doar cateva puncte de baza, deci nesemnificativ.”

Oficialul Erste a precizat ca pachetele de credite neperformante vandute anul trecut au fost evaluate destul de bine la pretul pietei, neavand un impact semnificativ asupra bancii. “Speram ca lucrurile sa ramana neschimbate in Romania, iar data fiind experienta de anul trecut, sunt bune sanse si in acest an, dar totusi sunt tranzactii de dimensiuni ridicate si incertitudini in piata”, a adaugat el.

Cate credite neperformante are BCR

Conform datelor prezentate vineri de Erste Bank, subsidiara BCR are in portofoliu credite neperformante in valoare de 2,1 miliarde euro (9,2 miliarde lei), in scadere de la 3 miliarde euro (13,2 miliarde lei) in primul trimestru de anul trecut, inainte de inceperea operatiunii de curatare a portofoliului.

Ceea ce inseamna ca anul trecut stocul de credite neperformante s-a redus in total cu 900 milione euro (4 miliarde de lei).

BCR a anuntat in luna februarie a acestui an ca in 2014 a vandut credite neperformante in valoare de 2 miliarde de lei, doar jumatate din volumul de 4 miliarde preconizat a fi vandut initial, conform declaratiilor reprezentantilor Erste Bank din luna iulie 2014. Ceea ce inseamna ca imprumuturi de 2 miliarde de lei au fost scoase din bilantul bancii, conform recomandarilor BNR, dupa ce au fost provizionate integral, dar nu au fost inca vandute.

BCR avea in septembrie 2014 un stoc de neperformante de 9,7 miliarde lei, in scadere cu 25% (3,2 miliade lei) fata de iulie 2014, momentul inceperii procesului de curatenie a bilantului de neperformante, cand stocul se ridica la 12,9 miliarde lei.

Cumparatorul creditelor neperformante ale BCR de anul trecut a fost holdingul format din Deutsche Bank si cehii de la APS Holding, dar potrivit ultimelor informatii, pe piata cumparatorilor au aparut si fonduri americane de investitii.

Fondurile si bancile de investitii americane au venit la vanatoare de credite neperformante in Romania, o piata estimata a se tripla in acest an, la 8 miliarde de euro

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza