Links Sitemap Business Linker Sitemap

BCE: Majorarea investițiilor în Germania va reprezenta un stimulent pentru zona euro

1332 afisari
Germania ar putea sprijini creșterea economiei sale și a zonei euro dacă va profita de ratele scăzute ale dobânzilor pentru a finanța un program public de investiții, se arată într-un studiu al Băncii Centrale Europene, transmite Bloomberg.
Efectul majorării investițiilor publice în următorii cinci ani ar fi echivalentul a 1% din PIB-ul Germaniei, iar măsurile de stimulare vor avea un impact mai amplu, dacă sunt finanțate din datorii sau din venituri mai ridicate și sunt însoțite de o politică monetară expansivă.

"O creștere a investițiilor publice va avea cele mai puternice efecte asupra cererii pe termen scurt, inclusiv asupra altor state, pe fondul anticipatei politici monetare relaxate. Rezultatele studiului arată necesitatea majorării investițiilor publice pentru ca țara să profite de ratele scăzute ale dobânzilor", apreciază BCE.

De mulți ani, oficialii din afara Germaniei — cea mai mare economie europeană — fac presiuni pentru majorarea cheltuielilor în vederea stimulării creșterii în regiune, însă cancelarul Angela Merkel și ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, au promis în campania electorală că vor continua să mențină un buget echilibrat, chiar pe fondul creșterii cheltuielilor cu refugiații și a ratelor negative ale dobânzilor la unele obligațiuni germane.
Dar BCE susține că majorarea investițiilor în Germania va reprezenta un stimulent pe termen scurt pentru restul zonei euro.
Și Comisia Europeană (CE) a cerut recent Germaniei și Olandei, care au cel mai mare excedent de cont curent, să investească mai mult pentru a ajuta creșterea economiei și a inflației în întreaga zonă euro.

Pentru a stimula redresarea zonei euro și inflația scăzută persistentă, guvernele ar trebui să se concentreze anul viitor pe investiții, reforme structurale și finanțe publice robuste. Responsabilitatea pentru mai multe investiții o au statele care își permit cel mai bine asta — Germania și Olanda — care beneficiază, de asemenea, de pe urma reechilibrării propriilor lor economii, se arată în raportul CE.

Raportul vine pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economică a Germaniei, potrivit cărora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula creșterea internă. În schimb, oficialii de la Berlin susțin că avansul economiei reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare și nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.

Germania este cel mai mare exportator al lumii și a anunțat că vrea să-și calibreze investițiile suplimentare într-un mod care să nu necesite majorarea datoriei. Începând din 2011, Germania este țara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume.

Creșterea economiei germane a accelerat în 2015, în linie cu estimările analiștilor și ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al șomajului, creșterii salariilor, declinului prețului la țiței și a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunțat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiștilor și ale Guvernului de la Berlin.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza