Links Sitemap Business Linker Sitemap

Operatorii din telecom vor concura pe oferte 3G in 2010

3514 afisari
Victoria Donos
Competitia pe piata serviciilor 3G se va intensifica anul acesta, dupa ce Cosmote si-a anuntat intrarea pe acest segment cu noi oferte si ca urmare a intentiei celorlalti operatori de a-si concentra investitiile pe acest segment de piata.
Dupa ce Cosmote a preluat Telemobil,  finalizand astfel achizitia cu miza 3G, oficialii companiei au subliniat ca printre prioritatile Cosmote pentru anul 2010 se numara si “extinderea portofoliului de produse si servicii de date si broadband mobil deoarece acesta este un segment cu un potential ridicat si pe care se inregistreaza cresteri in prezent”.
In aceste conditii, Julien Ducarroz, Chief Commercial Officer Business to Consumer Orange Romania, a declarat, pentru Business Arena Magazine ca “intrarea unui nou operator pe piata datelor mobile va accentua competitia pe acest segment, iar Orange va continua sa investeasca in dezvoltarea retelei pentru a le oferi acestora cel mai bun raport valoare pret pentru serviciile de internet mobil”.
Si Vodafone Romania, primul intrat pe acest segmet de piata, va continua sa se concentreze pe serviciile de date. “Adoptia crescuta a serviciilor de date mobile a fost unul din aspectele pozitive in evolutia industriei noastre, in aceasta perioada economica dificila. Acestea continua sa asigure cresterea comunicatiilor mobile, pe fondul nevoii din ce in ce mai mari a oamenilor de a avea acces la internet oriunde si oricand,” a precizat Liliana Solomon, CEO, Vodafone Romania.
In aceasta ordine de idei, arbitrul pietei de comunicatii sustine ca piata romaneasca de comunicatii ar trebui sa-si recapete fortele pe parcursul anului 2010. “Constatam cresteri la internet, in contextul in care romanii sunt din ce in ce mai atrasi de utilizarea internetului broadband, in special a internetului mobil, iar penetrarea in Romania este inca la o distanta considerabila de media europeana”, a spus Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

            Potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementari in Comunicatii,  in prima jumatate a anului 2009, conexiunile broadband la puncte mobile a inregistrat o crestere cu 59%, ajungand la valoarea de 2,4 milioane, la 30 iunie 2009,  fata de 1,5 milioane la sfarsitul anului 2008.

Reteaua 3G, in continua extindere
         Potrivit lui Julien Ducarroz, reteaua Orange 3G+ ofera viteze de navigare de pana la 7,2 Mbps in 48 de orase mari si in mai multe zone metropolitane, serviciile 3G+ de 3,6 Mbps sunt disponibile in peste 700 de localitati, iar reteaua EDGE are acoperire nationala.
         In ceea ce priveste disponibilitatea serviciilor 3G oferite de Vodafone Romania, Liliana Solomon sustine ca “Vodafone ofera servicii de date mobile la viteze de pana la 7,2 Mbps in peste 500 de localitati din Romania, ceea ce corespunde unui procent de aproximativ 50% din populatia tarii.”
In prezent pe piata romaneasca de servicii de generatia a treia, 3G, opereaza Orange, Vodafone, Zapp(Cosmote) si RCS&RDS.

2010 ar putea  aduce in Romania serviciile 4G
         Serviciile 3G le sunt cunoscute consumatorilor romani inca din 2005, cand Vodafone intra cu oferte pe acest segment. Anul acesta ar putea fi introdusa in telefonia mobila si internetul in banda larga de generatia a patra (LTE - long term evolution).
In acest sens, ANCOM are in plan sa relanseze licitatia pentru BWA (Broadband Wi­re­less Access) în 2010. “Pentru a incuraja utilizarea internetului de bandă largă în România, ANCOM intenţioneaza ca in anul 2010 sa elaboreze şi sa implementeze o strategie privind introducerea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access) in benzile de frecvente de 3,5 GHz (3,4 – 3,6 GHz), 2,5 GHz (2500 – 2690 MHz) si 800 MHz (790 – 862 MHz)”, a spus presedintele ANCOM Catalin Marinescu. La ora actuala banda 3,5GHz este untilizata pentru comunicatii punct-multipunct, iar banda 2,5GHz este rezervata pentru utilizare guvernamentala, dar va fi oferita comunicatiilor mobile in momentul in care va fi eliberata, explica presedintele ANCOM. “Licenţele locale deţinute in banda 3,5 GHz vor expira anul viitor, iar cele nationale vor expira în 2013. Consideram ca aceasta banda este cea mai potrivita pentru furnizarea de servicii de tip WIMAX, in timp ce banda 800 MHz poate fi utilizata pentru servicii de banda larga de generatie urmatoare  – 4G – LTE. In ceea ce priveste banda de 2,5 GHz probabil ca va fi utilizata atat pentru tehnologia Wimax, cat si pentru 4G”, a adaugat Marinescu.
Citeşte mai multe despre: competitia pe servicii 3G

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza