Links Sitemap Business Linker Sitemap

Continua eforturile pentru combaterea pirateriei software

9435 afisari
Un procent de 63% dintre utilizatorii de PC-uri au folosit software piratat, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari, potrivit Studiului Global privind pirateria software in anul 2011 realizat de BSA. Cu toate acestea, raportul BSA pentru Romania arata o scadere a ratei pirateriei software in 2011 fata de anul anterior.
In acest context, Business Software Alliance impreuna cu Inspectoratul General al Politiei Romane continua activitatile de prevenire si combatere a pirateriei software desfasurate la nivel national.
Astfel, pe linie de combatere, structurile specializate ale politiei au efectuat pana in luna august 2012 peste 350 de actiuni de verificare in urma carora au fost inregistrate 212 dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul de referinta. In 66 dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, suspectate de  savarsirea a 112 infractiuni prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
In ceea ce priveste activitatile de prevenire, in cadrul campaniei derulate in perioada septembrie 2011 – iunie 2012, 13.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile tehnice, legale si de imagine asociate pirateriei software. Dintre acestea, 4.700 de companii au primit consultanta BSA referitoare la modul in care se poate realiza un audit software iar 1.500 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate in continuare de BSA sau chiar membrii BSA in legatura cu cele mai avantajoase variante de intrate in legalitate.
“Pirateria software in Romania cunoaste un trend descendent, iar o importanta deosebita pentru aceste rezultate o are colaborarea cu autoritatile romane. Prin continuarea parteneriatului cu Politia Romana, ne propunem sa crestem nivelul de informare si constientizare in acest domeniu, in special in mediul de afacerisi speram sa avem rezultate din ce in ce mai bune, care sa aiba un impact puternic asupra economiei romanesti”, a declarat Magda Popescu, Business Software Alliance Outside Counsel.  
La randul sau, Chestor principal de politie Petre Toba, inspector general al Politiei Romane, a declarat: “Rezultatele obtinute ca urmare a derularii acestui parteneriat confirma ca eforturile comune de prevenire si combatere a utilizarii si comercializarii de programe pentru calculator fara licenta, conduc la diminuarea impactului fenomenului infractional in domeniu. De altfel, cu atat mai mult in acest domeniu, cooperarea intre institutiile statului si  reprezentantii titularilor de drepturi, constituie nu numai o necesitate, dar si cheia unei actiuni de contracarare eficienta. In vederea atingerii obiectivului de asigurare a unui mediu de afaceri curat si stabil, in perioada urmatoare Politia Romana va continua sa desfasoare atat activitati cu caracter preventiv, cat si activitati de combatere, prin valorificarea experientelor anterioare si prin focalizarea activitatilor asupra situatiilor in care pirateria software se interfereaza cu fenomenul evazionist.”
Anul acesta, parteneriatul BSA si IGPR vizeaza initierea unei noi  campanii de informare: “Poti sa treci de orice verificare cu bine?”
Pentru 2012 - 2013 se are in vedere informarea a peste 30.000 de companii cu privire la faptul ca utilizarea software-ului pe mai multe calculatoare decat numarul permis prin licenta, completarea contractelor de licentiere cu date false, folosirea altor versiuni decat a celor contractate sau pur si simplu utilizarea de software fara licenta constituie infractiuni circumscrise pirateriei software si sunt fapte penale de natura economica. Recomandarea catre aceste companii si, in general, catre toti agentii economici este realizarea unei examinari interne a utilizarii de programe de calculator si a conformitatii acestora cu licentele achizitionate.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza