Links Sitemap Business Linker Sitemap

Poșta Română trebuie să intre într-un proces de transparentizare; sistemul de distribuție automată a rămas cu 30 de ani în urmă

1260 afisari
Poșta Română trebuie să intre într-un proces de transparentizare, iar la ora actuală sistemul de cartare și cel de distribuire automată nu sunt în conformitate cu ultimele cuceriri ale științei și tehnicii, adică au rămas în urmă cu 30 de ani, a declarat într-o conferință de presă, Marius Raul Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloș.
"(...) Poșta Română este o companie care are peste 27.000 de angajați și suntem deciși să lansăm un plan de restructurare și un plan de management pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a face din această companiei, una fanion a economiei românești. Când vorbesc de restructurare nu mă refer la concedieri. Nu dau eu afară oameni de la Poștă. Evaluăm, de asemenea, posibilitatea unui IPO /listare la bursă, n.r./, deoarece procesul de privatizare început a eșuat după cum bine știți. Vrem să facem din această companie, o companie publică la care statul statul va mai deține probabil o participație. Poșta trebuie să intre într-un proces de transparentizare și de întărire a managementului. Nu ar trebui ca ministrul să fie CEO-ul companiei, care să spună ce achiziții se fac la Poșta Română, ce hârtie igienică se cumpără. Un ministru ar trebui să asigure că oameni competenți conduc acea companie. Procesul de IPO trebuie început pentru că durează minim un an pentru a pregăti. Eu nu pot să vă spun momentul. Momentul îl vor spune consultanții și oamenii care sunt în management", a spus Bostan.

Ministrul Comunicațiilor a precizat, totodată, că este normal ca Poșta să aibă mulți angajați, deoarece și sistemul de distribuție este unul vast.

"Poșta Română este o instituție mare, și ajunge până în ultimul sat din România, cu peste 2.700 de unități administrative. Este normal ca Poșta să aibă mulți angajați. Sistemul de cartare și sistemul de distribuire automată nu sunt în conformitate cu ultimele cuceriri ale științei și tehnicii, adică au rămas în urmă cu 30 de ani. Poșta a fost finanțată cu sume foarte mari, ceea ce e foarte greșit", a subliniat Marius Raul Bostan.

Pe de altă parte, oficialul a afirmat că, în discuțiile pe care le-a avut cu premierul Dacian Cioloș la sediul ministerului, au fost discutate aspecte legate de securitatea cibernetică, precum și de infrastructura comunicațiilor.

"Pachetul legislativ pentru Legea infrastructurii comunicațiilor este pregătit, este în curs de avizare și sperăm ca în luna următoare să avem tot pachetul, atât legea, cât și Hotărârea de aplicarea de norme, pentru că normele sunt mai importante decât legea în acest domeniu. Referitor la securitatea cibernetică, Legea securității cibernetice o vom pune în dezbatere publică. Este nevoie de o lege a securității cibernetice. România a devenit, în ultimul timp, și ea o țintă. Din acest punct de vedere suntem pregătiți și avem un plan de măsuri extrem de precis, conform Strategiei de securitatea cibernetică. Avem divizii pregătite pentru a asigura securitatea cibernetică. Degeaba construim infrastructură de internet și investim în platforme, degeaba facem interoperabilitate și registre de date dacă nu suntem în stare să ni le protejăm", a menționat ministrul.

Acesta a adăugat că există, la ora actuală, disfuncționalități IT la nivel guvernamental, ce urmează a fi corectate.

"În același timp, am discutat despre disfuncționalități IT la nivel guvernamental. Avem probleme, le știm și sunt convins că pentru a regla un intranet al Guvernului, un funcționat public pe IT&C care să aibă capabilitate și să fie bun la nivel guvernamental nu poate fi plătit cu un salariu obișnuit. După cum știți în această industrie, salariile sunt foarte mari și pentru a avea oameni capabili în sectorul public e nevoie să gândim acest proces. El va fi gândit în cadrul Legii salarizării unice, dar în același timp să găsim și soluții pentru departamentele speciale care să se ocupe de sistemul IT al Guvernului", a susținut Bostan.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza