Links Sitemap Business Linker Sitemap

Smartree anunță că salariile din mediul privat au continuat să crească și ȋn primul semestru

1307 afisari
Potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, ȋn primele șase luni ale lui 2017, angajații din mediul privat au beneficiat de salarii și bonusuri mai mari, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
 


Salariile medii din sectorul privat au crescut, astfel, cu 7% ȋn perioada ianuarie-iunie 2017, față de primul semestru din 2016. Principalii factori determinanți au fost majorarea salariului minim brut pe economie, dar și posibilele negocieri salariale inițiate la finalul anului trecut. Distribuția creșterii a fost inegală dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% ȋn T1 (ianuarie-martie 2017) și doar 2% ȋn T2 (aprilie-iunie 2017). Principalele industrii unde au crescut salariile sunt: producția componentelor auto, domeniul pharma și cel de dezvoltare software.

De asemenea, și numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn această perioadă, ȋn principal datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creșterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului. 

“Printre piețele ȋn care numărul de angajați a crescut constant se află centrele de cercetare și dezvoltare din domeniul auto și nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă și pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuși, angajări s-au făcut și ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări s-a menținut constant ȋn prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcții sau servicii financiare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Starea economiei, mai bună cu peste 11 procente 

La nivelul companiilor analizate, indicatorul starea economiei, format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor, a crescut cu peste 11%.

Romȃnii care lucrează ȋn mediul privat și-au luat mai multe zile de concediu de odihnă, dar și medical, ȋn ultimele șase luni. Mai exact, cu 15, respectiv 5%  ȋn plus față de aceeași perioadă a lui 2016. Bonusurile medii oferite de companii au cunoscut același trend pozitiv, ȋnregistrȃnd o evoluție de 13% ȋn prima parte a anului. Ȋn consecință, a crescut și bunăstarea angajaților, cu același număr de procente.
Citeşte mai multe despre: Smartree

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza