Links Sitemap Business Linker Sitemap

România, Bulgaria, Austria și Ungaria și-au asumat finalizarea gazoductului BRUA

516 afisari
Proiectul gazoductului BRUA va fi finalizat în toate cele patru state implicate, conform unui memorandum de înțelegere semnat la București, a declarat ministrul român al Energiei, Toma Petcu.
Potrivit acestuia, este foarte important ca în decembrie să fie semnate ordinele de începere a lucrărilor, astfel încât, până la primăvară, să fie pregătite lucrările propriu-zise, iar construcția efectivă să înceapă atunci când temperaturile vor permite acest lucru.
"Suntem într-o fază foarte avansată cu proiectul BRUA. Am emis autorizația de construire, avem proceduri în derulare pentru atribuirea lucrărilor de construire, pentru partea de proiectare și partea de echipamente pentru stații au fost semnate deja contractele și urmează ca în decembrie să fie semnate contractele pentru partea de execuție și este în procedură de a fi finalizată achiziția de conductă", a spus Petcu.



"Îmi doresc ca BRUA să demareze în același timp în toate cele patru state, nu doar în România, ci și în Bulgaria, Ungaria și Austria, și mi-aș dori ca el să se finalizeze, și faza I, și faza a II-a în același timp, altfel obiectivul pentru care a fost aprobat și finanțat acest gazoduct nu ar fi realizat. Ne-am asumat toți miniștrii și Comisia Europeană acest lucru", a continuat Petcu.

El a subliniat că toate cele patru state vor finaliza inclusiv faza a II-a a proiectului.

"În cadrul memorandumului semnat astăzi, toate țările au convenit și s-a stabilit foarte clar că va fi o interconectare pe reverse-flow, adică în ambele sensuri, în toate cele patru state. Inclusiv între Ungaria și Austria s-a stabilit că va fi această interconectare pe reverse-flow și Austria și-a luat angajamentul că va finaliza în termen faza I, la fel și Ungaria și Bulgaria, iar pentru faza a II-a toate cele patru state și-au asumat că vor derula acest proiect și vor duce la final realizarea lui în parametrii stabiliți", a mai spus ministrul român.

Aceasta după ce, la sfârșitul lunii iulie, Transgaz a informat, într-un comunicat de presă, că gazoductul BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din această țară, FGSZ, propunând ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croația sau Serbia.

Transportatorul român de gaze menționează că, în data de 18 iulie 2017, a primit o scrisoare din partea operatorului sistemului național de transport gaze naturale al Ungariei — compania FGSZ — referitoare la procesul de sezon deschis angajant planificat să se desfășoare pentru alocarea capacităților aferente coridorului de transport gaze naturale România — Ungaria — Austria.

"Prin această scrisoare am fost informați asupra faptului că FGSZ nu poate derula procedura planificată din cauza lipsei aprobării necesare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei, motivată de probleme de eficientă economică. Partea ungară a propus, în schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare RO-HU, urmând ca volumul de gaze de 4,4 mld.mc/an, care ar proveni dinspre România să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croația sau Serbia. În paralel, FGSZ ar urma să continue discuțiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica în continuare posibilități de transport fizic dinspre Ungaria înspre Austria", au arătat reprezentanții Transgaz.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza