Links Sitemap Business Linker Sitemap

Principalii producători de țiței majorează cheltuielile în 2017, prima creștere din ultimii trei ani

447 afisari
Principalii producători occidentali de țiței ar urma să-și majoreze cheltuielile în 2017, prima creștere din ultimii trei ani, principalele beneficiare urmând să fie industriile energetice din Asia, se arată într-un raport publicat luni de compania de consultanță Wood Mackenzie. Cheltuielile globale în sectorul de explorare și producție vor crește anul acesta cu 452,5 miliarde de dolari, apreciază Wood Mackenzie, în timp ce banca britanică Barclays se așteaptă la un avans de 7%. Declinul prețului țițeiului, care a început la mijlocul lui 2014, a forțat producătorii să-și reducă semnificativ cheltuielile în 2015 și 2016. Cotația barilului de țiței Brent, un indicator de referință pentru industria petrolieră, a depășit luna aceasta 50 de dolari,
după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producției pe plan global cu 2%.

Majorarea prețului țițeiului a stimulat și achizițiile. În 9 ianuarie, grupul francez Total a plătit 900 de milioane de dolari pentru a-și majora participația la zăcământul din Uganda iar în decembrie a achiziționat participații la zăcăminte din Mauritania și Senegal. Gigantul britanic vrea să cheltuiască un miliard de dolari pentru a dezvolta zăcăminte de gaze naturale.
Pe segmentul upsteam, investițiile în 2017 ar urma să fie cu 40% mai scăzute decât în 2014, când s-a înregistrat un nivel record. Dacă prețul țițeiului se stabilizează, principalii producători occidentali de țiței vor înregistra o creștere a veniturilor anul acesta, estimează Wood Mackenzie.
"2017 va demonstra cât de eficientă a devenit industria energetică", a apreciat Malcolm Dickson, analist principal la Wood Mackenzie.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza