Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mugur Isărescu: Sistem bancar care scapă de sub control poate să fie sursa unei noi crize economice

1498 afisari
Guvernatorul a participat la dezbaterea cu tema "10 ani de la izbucnirea Crizei Financiare", prilejuită de lansarea volumului academicianului Daniel Dăianu "Emerging Europe and the Great Recession".
În plină creştere a inflaţiei şi a preţurilor, Guvernatorul Băncii Naționale (BNR), Mugur Isărescu, trage un semnal de alarmă privind riscul unei noi crize economice profunde. El a avertizat că, la nivel mondial, un asemenea risc este generat în special de monedele virtuale, despre care spune că nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu noi fenomene precum Caritas sau Fondul Naţional de Investiţii (FNI).
"Eu nu-l simt că tinde coarda să insiste spre suprareglementare, dar, bazat pe înţelepciunea trecutului, ştie că de câte ori lumea a explodat a explodat fie din lipsă de reglementare sau dintr-o reglementare proastă. Suprareglementarea este altceva. Să încerci să pui aşa tot felul de obstacole şi până la urmă ajungem la o definiţie a ce este aceea reglementare şi ce este suprareglementare. La fel vorbeşte Daniel (Daniel Dăianu - n.r.) despre monedele acestea, cryptocurrencies. Putem să le oprim? Nu avem cum să le oprim pentru că e tehnologie aici şi ea vine cu rapiditate, cu o grămadă de avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, aşa cum spune şi Banca Centrală Europeană şi care este şi poziţia noastră. În sfârşit, paranteză, poziţia noastră este pentru că suntem membri ai sistemului băncilor centrale europene, închid paranteza, dar soluţia aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu, şi scuzaţi-mi comparaţia, cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi. Şi vinovaţii de regulă în asemenea escrocherii - că sunt interne, internaţionale - tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze şi nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere", a declarat Isărescu, potrivit Agerpres.
Guvernatorul Băncii Centrale a arătat că unul dintre pericolele semnalate de Daniel Dăianu este cel al unui sistem bancar care scapă de sub control şi care ar putea să fie sursa unei noi crize economice.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza