Links Sitemap Business Linker Sitemap

Inflația în zona euro a rămas în teritoriu negativ în luna martie

1633 afisari
Rata anuală a inflației în zona euro a rămas în teritoriu negativ în luna martie, la minus 0,1%, arată o estimare preliminară publicată joi de Oficiul european de statistică (Eurostat). Chiar dacă avansul prețurilor în zona euro a rămas sub nivelul zero, este vorba de o ușoară îmbunătățire comparativ cu luna februarie, când rata anuală a inflației în zona euro a fost de minus 0,2%.
Chiar dacă avansul prețurilor în zona euro a rămas sub nivelul zero, este vorba de o ușoară îmbunătățire comparativ cu luna februarie, când rata anuală a inflației în zona euro a fost de minus 0,2%.

Potrivit Eurostat, în luna martie cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,3%, față de avansul de 0,9% înregistrat în luna februarie, urmate de alimente, alcool și țigări, care au consemnat o creștere de 0,7%, comparativ cu un avans de 0,6% în luna februarie. În schimb, prețurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 8,7%, comparativ cu un declin de 8,1% înregistrat în luna februarie.

Anterior, Eurostat a informat că, în luna februarie, un număr de 15 state membre UE au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind Cipru (minus 2,2%) și România (minus 2,1%).

La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro, atât în 2016 cât și în 2017, în condițiile în care prețul scăzut al energiei se va răsfrânge și asupra prețurilor altor bunuri și servicii. Conform noilor prognoze de inflație prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de doar 0,1%, față de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%. De asemenea, conform primelor estimări privind inflația în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ținta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflația în zona euro a fost sub ținta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugerează că situația se va repeta și în următorii trei ani.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza