Links Sitemap Business Linker Sitemap

Garanti Bank estimează că serviciile și industria vor fi principalul pilon al creşterii economice în 2018

679 afisari
Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, revizuiește prognoza privind creșterea economică la 4.4%, de la estimarea de 4% previzionată de bancă la începutul anului. Această creștere va fi, cel mai probabil, susţinută, la fel ca în anul anterior, de avansul serviciilor, industriei şi comerţului, conform celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an.
Cererea internă continuă să fie stimulată de politica fiscală expansivă, deficitul bugetar ajungând la 3,5% în 2018. Cererea externă pentru bunurile de capital necesare în producţie, sau pentru cele de folosinţă îndelungată continuă să crească, o tendință observată și în 2017, pe măsură ce stocul de capital este reînnoit, după erodarea acestuia în anii de după criză.

În ceea ce privește inflația, Garanti Bank estimează că aceasta va încheia anul la un nivel de 3,6%, față de nivelul actual de 5,2%.
Pe fondul supraîncălziririi economiei, Banca Națională a României (BNR) a majorat rata dobânzii cheie de 3 ori în acest an, iar Garanti Bank previzionează înca o majorare până la finalul anului. Astfel, rata dobânzii cheie ar putea încheia anul  la 2,75%, față de 2,5% în prezent.

Ca și în cazul inflației, cea mai mare parte a creșterii ratelor de dobândă interbancare a avut deja loc, ROBOR 3M înregistrând un nivel de 2,7% în prima parte a lunii mai, față de 0,9%, cât era în luna septembrie a anului trecut, când lichiditatea din piaţă a început să se diminueze.

Deficitul de cont curent va continua să crească în 2018, însă, acesta nu va lua un avans semnificativ, pe fondul apetitului mai puțin ridicat pentru consum, dar și al încetinirii creșterilor salariale preconizate pentru 2018. Deficitul de cont curent continuă să fie finanțat de investițiile străine directe (ISD) și de fondurile europene, deși acest lucru s-ar putea să nu mai reflecte realitatea în viitor, mai ales că în primul trimestru se observă deja o scădere a ISD-urilor, faţă de perioada similară de anul trecut, iar tendinţa negativă ar putea continua pe parcursul anului. Garanti Bank își menține așteptările privind cursul EUR/RON, care ar urma să ajungă la 4,78, până la finalul anului. Alți factori, precum sentimentul investitorilor și realocarea fluxurilor de portofoliu, ar putea juca, de asemenea, un rol.

Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depășind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, Garanti Bank estimează că ritmul de creștere al creditării se va menține și în 2018. Banca anticipează o majorare a împrumuturilor acordate consumatorilor, precum și un avans moderat al creditelor acordate companiilor, acestea din urmă manifestând o sensibilitate față de costurile mai mari de finanţare și de ritmul mai lent de creștere economică.
Despre Garanti Bank Romania

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reunește și Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) și Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).

Garanti Bank este deținută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. TGB este o bancă universală cu servicii de top în toate segmentele de business. Banca deservește peste 14,5 milioane de clienți în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici și mijlocii, dar și retail, oferind servicii financiare integrate. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acționarul majoritar al TGB.

Garanti Bank România oferă o serie de produse și servicii de calitate pentru toate segmentele de business: retail, IMM și corporate, și este una dintre cele mai dinamice și inovatoare bănci de pe piața locală.

Prezentă în România din 1998, banca a dezvoltat un portofoliu solid de cliențiși și-a extins prezența națională prin sucursale și canale alternative, ajungând la o rețea extinsă de bancomate inteligente care pot fi folosite de oricine, un doar de clienții băncii, pentru tranzacții cu sau fără card.

La începutul acestui an, Garanti Bank a fost desemnată Superbrand, evidențiindu-se dintr-o listă de peste 1.500 de branduri, analizate de Superbrands România.

În luna iulie anul trecut, Garanti Bank a fost premiată de către prestigioasa revistă Global Finance pentru “Best Consumer Digital Bank in Romania”. Distincția a fost acordată în cadrul evenimentului “2017 World’s Best Consumer Digital Banks” și este al zecelea premiu pe care Garanti Bank îl primește din partea Global Finance în ultimii nouă ani.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza