Links Sitemap Business Linker Sitemap

Fost oficial al Administraţiei Reagan recomandă investitorilor să se aştepte la o nouă perioadă de criză

2114 afisari
David Stockman, fost oficial al Administraţiei Reagan, le recomandă investitorilor să se aştepte la o criză mai mare decât cea care a condus la căderea băncii Lehman Brothers
Băncile centrale au alimentat un balon speculativ a cărui spargere nu poate fi departe
"Îţi vinzi acţiunile, îţi vinzi bondurile, rămâi pe cash, îţi pui capul în pământ şi aştepţi furtuna care va veni”

Reîntoarcerea Bursei americane pe maximele istorice în prima parte a acestei luni nu este în măsură să îl zdruncine pe David Stockman, omul care acum 30 de ani veghea la sănătatea bugetului SUA. Verdictul său rămâne acelaşi: urmează o prăbuşire. Creşterea de acum pe activele de risc este artificială, fiind susţinută artificial de bancherii centrali. „Ei alimentează cu combustibil un balon speculativ cum n-am mai văzut în timpurile moderne sau cum n-a fost vreodată”, a declarat vineri, pentru Fox Business, Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners şi care în timpul mandatului prezidenţial al lui Ronald Reagan a ocupat funcţia de director al Office of Management and Budget (OMB).
În cele din urmă, şi acest balon se va sparge, antrenând un şoc în întreg sistemul financiar. Întrebat cât de gravă va fi noua criză, Stockman, care a ocupat poziţii importante la companii financiare renumite de pe Wall Street cum ar fi Salomon Brothers şi Blackstone Group, a răspuns imediat: "Mult mai mare decât cea din 2008”.

Pieţele au un comportament prostesc

După o corecţie minoră la scala trendului, de 8%, începând cu jumătatea lunii trecute, cotaţiile de la New York Stock Exchange au consemnat o revenire spectaculoasă, iar indicele S&P500, cu un avans de 12% în acest răstimp, deja bătea, la sfârşitul săptămânii trecute, la uşa nivelului de 2,50 de puncte. „Devine de-a dreptul prostesc”, caracterizează acest comportament al pieţei Stockman într-una dintre postările sale periodice pe blogul Contra Corner. „Cazinourile conduse de Fed şi alte bănci centrale nu pot merge în jos decât câteva zile, până când unul sau alt bancher central dă indicii că încă şi mai mulţi bani gratis sunt pe cale să vină”, mai scrie cel a cărui carte "Marea deformare. Coruperea capitalismului în America" ("Great Deformation.
Stiri similare:
» ONU: Alegerile convocate de separatiști în estul Ucrainei reprezintă o gravă încălcare a acordurilor de la Minsk
» Opt persoane au fost rănite în Ierusalim, după un posibil atac terorist
» Criza şi scandalurile alimentare au afectat industria cărnii
The Corruption of Capitalism in America") a primit calificativul best-seller din partea publicaţiei New York Times.

Băncile centrale, conduse de nebuni

Nici în 2007 nu erau avertismente că ar urma o criză financiară, însă cu numai un an mai târziu investitorii au început să înveţe ce sunt CDO-urile şi CDS-urile, după cum le-a fost dat să fie şocaţi de ce se afla în bilanţul băncii de investiţii Lehman Brothers. Nici acum nu va fi un avertisment special, însă „nu am fost niciodată aici”, a afirmat Stockman în intervenţia sa televizată. „Totul este condus de băncile centrale”, continuă el adăugând că Rezerva Federală Americană ţine dobânzile la zero de 71 de luni, iar Banca Japoniei promite că va ţinti inflaţia de 2% chiar dacă aceasta înseamnă că ar trebui să cumpere 100% din datoria publică. Acest „efort disperat” ar putea, însă, avea un efect contrar. „Cred că băncile centrale sunt incompetente; cred că sunt conduse astăzi de nebuni”, a declarat fostul oficial american.

Ce facem în aşteptarea furtunii?

În contextul noii crize şi al competiţiei pentru devalorizarea monedelor, dolarul ar urma să fie valuta care să confere cea mai bună protecţie pentru investitori. Întrebat de realizatorul Fox Business ce ar trebui să facem, Stockman a răspuns: „Îţi vinzi acţiunile, îţi vinzi bondurile, rămâi pe cash, îţi pui capul în pământ şi aştepţi furtuna care va veni...”.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza