Links Sitemap Business Linker Sitemap

Fondurile europene intre goana dupa aur si calul troian. Solutii Bancpost

4428 afisari
Florian Filat
Voi începe direct: sunt bancile vinovate pentru rata mica de absorbtie a fondurilor europene pâna în prezent? Ma tem ca a cauta vinovatii într-o parte sau alta, la autoritati, consultanti, companii sau banci, nu este productiv. Rata redusa a absorbitiei cred ca este cauzata de un cumul de factori care depaseste "gradina" fiecarei institutii în parte si nu poate fi acoperita în detaliu aici. În mod cert însa, a existat o asteptare foarte mare ca bancile vor credita fara probleme proiectele aprobate de autoritati pe fonduri europene. Din pacate, aceasta asteptare nu s-a concretizat si în realitate.
Multe proiecte care au trecut de filtrul autoritatilor si au încheiat contractele de finantare nerambursabila nu au putut si sa înceapa efectiv, pentru ca le lipseste  prefinantarea si cofinantarea proiectului, pentru ca au descoperit ca nu îndeplinesc criteriile minime de finantare pentru banci. Astfel a aparut blocajul. În esenta, majoritatea proiectelor cu probleme au fost concepute exclusiv pe criteriile de finantare ale autoritatilor fara sa ia în considerare ca bancile au, la rândul lor, criterii proprii pentru evaluarea acestor proiecte. Oricât de multe eforturi s-ar depune pentru armonizarea criteriilor dintre autoritati si banci, o parte din aceste criterii vor ramâne diferite (si este normal sa fie asa), iar un investitor va trebui sa tina seama de ambele atunci când concepe proiectul. O sa va dau câteva exemple: pe anumite programe se obtine un punctaj suplimentar daca compania are un singur asociat sub 40 ani, sau daca îsi creste într-un anumit cuantum numarul de angajati, sau daca anterior a mai avut sau nu o finantare europeana, sau sunt încurajate start-upurile, aspecte care conteaza într-o foarte mica masura în evaluarea bancara. Pe de alta parte, analiza financiara sau de piata care este esentiala pentru banca are o importanta mult mai mica în evaluarea proiectelor din perspectiva autoritatilor.

Credeti ca absorbtia Fondurilor a fost afectata si de criza economica? Ce se poate face pentru deblocarea creditarii pe fonduri europene?
 Pe lânga aceste chestiuni sistemice, s-a suprapus criza financiara, care a modificat perceptia asupra riscului din partea bancilor, scaderea valorii garantiilor imobiliare, contractia unor piete etc. Una dintre solutii este ca banca sa fie implicata cât mai timpuriu în proiect, pentru a analiza care sunt posibilitatile de acordare a unei finantari de completare si a diminua astfel sansele ca proiectul aprobat de autoritati sa nu gaseasca finantare bancara. Pe de alta parte, întarirea colaborarii dintre banci, autoritati si consultanti este foarte importanta. Bancpost este parte a tuturor grupurilor de lucru constituite la nivelul ministerelor sau Asociatiei Române a Bancilor pentru identificarea de solutii practice si imediate de stimulare a absortiei fondurilor si cred ca sunt premise favorabile ca situatia prezenta sa se îmbunantateasca în viitorul apropiat.

Ce servicii si produse furnizati companiilor în accesarea de fonduri europene?
Solicitarea cea mai frecventa pe care o primim de la companii este de credit de cofinantare. Dar cofinantarea singura nu este suficienta pentru a rezolva problema financiara a proiectului. Granturile se primesc prin decontarea cheltuielilor facute, adica dupa ce compania, din surse proprii sau bancare, plateste efectiv facturile aferente proiectului. De aici apare si nevoia de prefinantare a proiectului, pe perioada dintre plata catre furnizori si încasarea efectiva a granturilor de la autoritati (care poate dura câteva luni de la depunerea documentelor justificative). La Bancpost am creat un pachet complet de servicii si produse bancare care acopera toate etapele desfasurarii unui proiect cu finantare europeana pe principiul one-stop-shop. Avem o retea teritoriala de 15 centre de afaceri pentru clientii corporate, unde companiile, în etapa de pregatire a proiectului, pot beneficia de informatii, consiliere si acces la consultanta, scrisori de confort. Ulterior, în faza de implementare, avem produse de creditare care se pliaza perfect pe particularitatile derularii proiectului (cu credite de prefinantare, cofinantare a cheltuielilor eligibile sau neeligibile, în diferite structuri cât mai flexibile), scrisori de garantie bancara pentru avans, produse de acoperire a riscului de curs valutar (pentru proiectele care primesc granturile în lei si fac platile în euro), servicii de operatiuni bancare (transferuri, încasari, acreditive etc) la costuri preferentiale. Pentru faza de operare a investitiei, se pot acorda credite pentru capital circulant. Suntem alaturi de clienti pe tot parcursul realizarii si operarii proiectului!

Concret, cum se face finantarea bancara a unui proiect cu fonduri europene?
La Bancpost, analiza proiectului se face în doua etape. Înainte ca proiectul sa fie depus spre finantare la autoritati, realizam o prima analiza pentru o aprobare de principiu a posibilitatilor de finantare. Ulterior, dupa ce compania a fost notificata de autoritati ca proiectul a fost aprobat, se face o analiza completa de credit în urma careia se aproba pachetul de finantare care poate sa cuprinda: scrisoare de garantie bancara pentru avans, cofinantare, prefinantare si credit pentru capital circulant. Este important de precizat faptul ca toate acestea se aproba în acelasi timp, pentru ca vrem sa ne asiguram ca proiectul are toate resursele financiare necesare pentru a fi implementat si operat asa cum trebuie. De regula, pe perioada de executie a proiectului, finantarea functioneaza în sistem revolving în sensul ca se pot face trageri multiple din credit, în limita unui plafon aprobat, iar granturile primite de la autoritati, ca decontari partiale ale unor etape ale proiectului, sunt folosite  pentru rambursare la banca, putând fi ulterior reîmprumutate, cu conditia ca plafonul aprobat sa nu fie depasit. La final, clientul ramâne cu diferenta dintre sumele trase de la banca si granturile primite, diferenta care trebuie rambursata dupa un grafic agreat cu banca pe termen mediu sau lung. În general, pe perioada de executie acordam gratie la principal, iar clientul plateste doar dobânda. În cazul în care garantiile nu sunt suficiente, lucram si cu fondurile de garantare FNGCIMM, FGCR sau Eximbank, care în schimbul unui comision pot garanta o parte din creditul bancar.

Ati mentionat de start-upuri... Sunt foarte multe cazuri de astfel de companii care beneficiaza de finantare europeana, dar au proiecte întârziate din cauza accesului la finantare. Va rugam sa ne spuneti daca si în ce conditii pot fi ele creditate?
Ideal ar fi sa existe o reteta, dar, din pacate, acest lucru este imposibil. Companiile nou-înfiintate sunt mai dificil de finantat în orice perioada, cu atât mai mult acum, când nivelul general de incertitudine este atât de ridicat. În categoria de start-upuri, noi includem si companiile care se dezvolta pe orizontala în alte domenii decât cele actuale sau companiile cu proiecte mult peste capacitatea si experienta curente. În evaluarea acestor proiecte/companii, sunt mai multe elemente pe care le analizam, dar printre cele mai importante as aminti câteva: implicarea financiara a companiei în proiect cu aport propriu cash (pe lânga fondurile europene), experienta anterioara de management, relevanta pentru domeniul si amploarea proiectului, posibilitatile de asigurare a platii dobânzii pe perioada de executie, fundamentarea planului de afaceri. În cazul aportului propriu, de regula, luam în considerare si sumele platite de companie înainte de depunerea proiectului UE (de ex. teren, avize, consultanta, eventual hala etc). Creditarea acestor start-upuri nu este facila, dar solutii exista.

Care sunt costurile creditarii pentru proiectele europene?
În esenta, costurile depind de riscurile pe care si le asuma banca în respectiva tranzactie, riscuri care depind de particularitatile fiecarui proiect/companie în parte. Ca parte a eforturilor Bancpost de stimulare a accesului la creditare pentru companiile care au proiecte europene, am încheiat în 2009 un acord de finantare cu Banca Europeana de Investitii în valoare de 80 milioane de euro, fonduri care vor fi folosite în principal pentru
creditarea proiectelor de investitii ale IMM-urilor care beneficiaza de granturi europene. Va pot spune ca dobânzile pentru creditele acordate din surse BEI sunt cu cel putin 0,5% mai mici decât cele acordate din sursele obisnuite ale Bancpost.

Care sunt principalele greseli pe care le fac companiile în accesarea fondurilor europene? Ce sfaturi le-ati da?
Daca vorbim despre accesarea fondurilor si doar din perspectiva ulterioara a accesului la finantare bancara, cele mai multe greseli tin de conceperea proiectului: fie proiectul este supradimensionat în comparatie cu capabilitatea companiei de management sau vânzare, fie nu exista suficiente garantii cu care s-ar putea garanta un eventual credit, fie planul de afaceri este bazat pe ipoteze foarte optimiste despre viitor. Proiectul nu trebuie gândit doar cu scopul de a obtine finantarea europeana (am vazut proiecte care solicita valoarea maxima a grantului doar pentru ca fondurile europene sunt disponibile, fara un fundament temeinic pentru valoarea respectiva), ci pentru a servi o nevoie a pietei si a fi capabil sa produca în mod real efecte economice pe termen lung suficiente pentru a rambursa un credit la dimensiunea care ar fi necesara. Este esentiala verificarea cu banca a proiectului de investitii înainte de a solicia fonduri europene!

Cum apreciati ca va evolua creditarea companiilor care au proiecte cu finantare europeana?

Anul 2010 va fi decisiv. Pentru Bancpost, vad perspective foarte bune si cred ca ne vom creste semnificativ portofoliul cu astfel de proiecte. Pâna în prezent, ritmul nu a fost acela la care ne-am asteptat initial, dar de anul acesta lucrurile încep sa se miste în directia pe care ne-o dorim. În general, în sistemul bancar, atentia acordata domeniului de proiecte europene este din ce în ce mai mare si cred ca rata absorbtiei fondurilor va avea un trend crescator.

Florian Filat, Director Fonduri Europene
Citeşte mai multe despre: banca,   business

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza