Links Sitemap Business Linker Sitemap

Florin Georgescu: Mediul academic se cuvine să reintre în rolul instanţei care sancţionează analizele fără acoperire ştiinţifică

270 afisari
Mediul academic se cuvine să reintre în rolul instanţei care sancţionează analizele fără acoperire ştiinţifică sau pretenţia că titlul de economist justifică prin el însuşi, şi nimic altceva, prestaţia intelectuală precară, a declarat, miercuri, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, în cadrul şedinţei festive organizate de ASE la 105 ani de la înfiinţare.
"Viaţa ne-a arătat cât de importante sunt analizele bazate pe informaţii de calitate. Şi cât de mari sunt riscurile decizionale pe care ni le asumăm în absenţa unor astfel de analize. Mai cu seamă că nu puţine au fost ocaziile în care am putut să observăm ce înseamnă climatul social în care abundă dezbaterile axate pe probleme marginale şi în care se exagerează cu abordările emoţionale sau se ocoleşte discursul economic raţional. Mediul academic însuşi se cuvine, astăzi, să reintre în rolul instanţei care sancţionează analizele fără acoperire ştiinţifică; sau pretenţia că titlul de economist justifică prin el însuşi - şi nimic altceva - prestaţia intelectuală precară", a spus Florin Georgescu.

Acesta a afirmat că, în prezent, mai mult ca oricând în trecut, a devenit esenţială, alături de calitatea dezbaterii şi a schimbului de idei economice, perspectiva din care analizăm realitatea, acurateţea folosirii conceptelor, formularea problemelor şi fundamentarea soluţiilor.

"Şi chiar mai mult: a devenit esenţial modul în care disecăm diferitele componente ale ştiinţei economice; modul în care interpretăm realitatea pentru a descifra, inclusiv în sfera disciplinelor academice, originea abandonării exigenţelor calitative în dezbaterea economică publică. Numai aşa vom asigura o evidentă contribuţie la analiza corectă a realităţii economice, relevantă pentru înţelegerea a ceea ce este de făcut, pentru calitatea dezbaterilor, pentru calitatea comportamentului nostru. Iar pentru noi, cei din generaţia cu experienţă mai îndelungată şi care ne-am convins că percepţiile şi concepţiile devin trecătoare unele după altele, pentru că se schimbă imaginea realităţii, a ne uita la fundamentele ştiinţei economice este acum o obligaţie ce trebuie să fie asumată nu doar academic, ci şi civic. Pentru că, inevitabil, calitatea implicării în dezbateri economice porneşte din calitatea înţelegerii esenţei lucrurilor", a declarat Florin Georgescu.

Potrivit acestuia, despre economie - şi ca realitate cotidiană, şi ca ştiinţă - nu se poate vorbi oricum, nici măcar la nivel de impresie personală.

"Economia este mult prea importantă, mult prea prezentă în vieţile noastre, fapt ce ne obligă să înţelegem că numai explicarea corectă a faptelor şi ideilor economice ne fereşte de opinii publice inadecvate, înşelătoare sau insinuante. Pentru a da curs unui dialog onest, onorabil, bazat pe argumente fundamentate ştiinţific şi pe bun simţ", a spus Florin Georgescu.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza