Links Sitemap Business Linker Sitemap

EximBank finanțează cu 21 milioane lei producătorul agricol Schwab Agro Prod

840 afisari
EximBank a acordat, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, o finanțare cu dobândă subvenționată în valoare de 21 de milioane de lei companiei Schwab Agro Prod, una dintre cele mai mari companii cu profil agricol din judeţul Satu Mare.
Fondurile acordate Schwab Agro Prod, în cadrul programului financiar de susținere a companiilor mari și a IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei (în 2019), sunt destinate finanțării activității curente a companiei.

”EximBank are ca obiectiv principal susținerea companiilor românești pentru depășirea acestei perioade speciale generată de criza sanitară și, de aceea, ne-am extins portofoliul cu această măsură temporară de ajutor de stat care are ca scop deblocarea accesului la finanțare al firmelor care se confruntă cu deficit de lichidități. Companiile mari și IMM-urile cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019 pot aplica pentru aceste produse cu componentă de ajutor de stat până la data de 31 mai 2021. Încurajăm atât firmele, cât mai ales băncile comerciale, să exploateze această resursă valoroasă și accesibilă pe care o reprezintă finanțările și garanțiile pe care statul român le pune la dispoziția companiilor prin intermediul EximBank, o resursă ce poate deschide mult mai ușor calea companiilor spre produsele oferite de bănci, în condiții de risc reduse pentru acestea din urmă”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Schwab Agro Prod, a fost înfiinţată în anul 2004, iar în prezent exploatează 3.000 ha de teren agricol, în zona Ardud, cu 40% culturi de toamnă (grâu și rapiță) și restul culturi de primăvară (soia, floarea-soarelui şi porumb). În timp, societatea și-a lărgit sfera de activitate orientându-se către domeniul viticol. Astfel, în anii 2008 – 2009, a înființat plantații de viță de vie pe o suprafață de 205 ha de teren în zona Rătești, județul Satu Mare, fiind prima companie care a realizat o plantaţie de anvergură de struguri roşii din această regiune. În plus, Schwab Agro Prod deține și unul dintre cele mai moderne centre pentru depozitarea cerealelor din Transilvania, cu o capacitate de stocare de 35.000 tone și o capacitate de uscare 800 tone/zi, iar în 2014 a inaugurat o stație de biogaz în localitatea Ardud. Compania are aproape 50 de angajați, iar în 2019 a avut afaceri de circa 221 de milioane de lei.

”Anul trecut a fost unul dificil pentru toată lumea, dar, cu o strategie de criză eficientă, noi am reușit să optimizăm operațiunile pentru a asigura continuitatea activității. Cu toate acestea, având în vedere că situația este în continuă evoluție, trebuie să fim pregătiți să facem față oricăror provocări viitoare. De aceea, suntem încântați că am reușit să accesăm această finanțare de la EximBank care ne va permite să ne consolidăm capitalul de lucru și să ne concentrăm atenția pe derularea proiectelor de dezvoltare pe termen scurt, respectiv punerea în funcțiune a unui nou centru de procesare viticol cu o capacitate de până la 2.000 de tone de vin anual, precum și pe atingerea obiectivelor stabilite pentru termen lung – creșterea prezenței pe piața vinului și continuarea extinderii suprafeței agricole exploatate”, a spus Mihai Schita, managerul Schwab Agro Prod. 

Companiile mari și IMM-urile cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019 pot beneficia de produse noi de finanțare și garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investiții și relansare economică.

Prin acest program se asigură acces la instrumentele de suport oferite de statul român și obținerea unui nivel de susținere similar cu companiile europene pentru toate firmele românesti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maximă permisă de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.

Potrivit b
ăncii, principalele caracteristici ale programului de susținere a companiilor mari și a IMM-urilor cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019 sunt:

- Alocare bugetară prin EximBank în numele și contul statului – 4 miliarde de lei;

- Produse noi de finanțare și garantare cu componență de ajutor de stat, oferite de  EximBank  alături de portofoliul existent de finanțări, garanții și asigurări oferite în condiții de piață;

- Potențial de susținere a sute de companii mari și IMM-uri  din România, prin credite de investiții, capital de lucru sau garanții pentru liniile de finanțare, care să permită continuarea și dezvoltarea activității, creșterea volumului de afaceri și păstrarea sau crearea de noi locuri de muncă;

- Costuri minime, în concordanță cu Cadrul Temporar al Comisiei Uniunii Europene - ROBOR + 0,25%-2% pe an.

Termenul până la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finanțare și garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021.


Citeşte mai multe despre: Schwab Agro Prod, EximBank

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza