Links Sitemap Business Linker Sitemap

Daniel Dăianu: Să mărești cheltuieli permanente este puțin spus irațional, Guvernul va trebui să recurgă la măsuri de austeritate

605 afisari
Pensiile și alocațiile copiilor nu vor putea fi majorate în acest an cu procentele decise de Parlament. Totul depinde de evoluția economică, agravată de efectele pandemiei. Guvernul analizează două scenarii legate de evoluția bugetară din a doua jumătate a anului. Ambele scenarii prevăd creșteri mult mai mici pentru pensii și infime pentru alocații, a mai mentionat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
”Așa ceva nu s-a mai întâmplat, nici în marea recesiune după al Doilea Război Mondial” Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat la TVR că mediul de afaceri nu s-a mai confruntat, în întreaga lume, cu așa ceva. este puțin spus un uragan. O implozie a economiilor care a fost provocată de ceea ce numim marea închidere. Așa ceva nu s-a mai întâmplat nici în marea recesiune după al Doilea Război Mondial și este firesc ca mediul de afaceri să sufere foarte mult și să fie extraordinar de vocal. Totodată guvernele nu s-au confruntat cu așa ceva, băncile centrale.

”A te gândi ca poți chiar să mărești cheltuieli permanente este puțin spus irațional” Avem un handicap foarte mare, o cădere a economiei, dar nu o prăbușire(...) Noi am spus înainte de această pandemie, că mărirea cheltuielilor permanente este o nesăbuință, pentru că ar conduce deficitele bugetare la 6-7 % la orizontul anului 2021, cu atât mai mult, în condițiile unui declin atât de accentuat al economiei și se va vedea în trimestrul doi și care va fi rezultatul pentru 2020. A te gândi ca poți chiar să mărești cheltuieli permanente este puțin spus irațional (...) și mai devreme sau mai târziu cei de la Guvern vor trebui să recurgă la măsuri de austeritate, creșteri de taxe și impozite și noi am mai trecut prin așa ceva.

”Într-un scenariu sever de declin se ajunge la un necesar de finanțare de 144 miliarde de lei” În condițiile în care populația activă din mediul privat, afectată de închiderea fie și parțială a economiei, când salariile scad atât de dramatic, nu ai cum să nu îți pui problema de ce nu este în prim plan problema socială. 

Chiar și cu scenariul optimist al Guvernului de 6,8% din PIB deficit,  necesarul de finanțare al economiei românești ar fi de 120 de miliarde de lei incluzând și serviciu datoriei publice (...) într-un scenariu mai sever de declin se va ajunge cu un necesar de finanțare de 144 miliarde de lei -  este extraordinar de mult, a declarat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, in cadrul unui interviu la TVR.




S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza