Links Sitemap Business Linker Sitemap

Cum mai face statul rost de bani? Cere dividende suplimentare de la societatie in care este actionar majoritar

394 afisari
Fostul şef ANAF Gelu Diaconu: "Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei şi apoi iese public să vă liniştească că sunt bani" Statul Român, prin Ministerul Energiei, a cerut Romgaz convocarea acţionarilor pentru "distribuirea sumei de 750.000.000 lei, sub formă de dividende", potrivit unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
Statul invocă prevederile OUG nr. 29/2017, potrivit cărora companiile de stat pot distribui acţionarilor bani din rezerve şi rezultatele reportate din alţi ani.
     Solicitarea vine după ce, în iunie, acţionarii "Romgaz" au decis distribuirea unor dividende de 3,82 lei/acţiune, valoare care include o distribuţie din rezerve şi rezultatul reportat, conform solicitării acţionarului majoritar, statul român.
     Profitul net al anului 2016 conform situaţiilor financiare este de 1,024 miliarde lei. Propunerea de repartizare a profitului s-a făcut luând în considerare Memorandumul Ministerului Finanţelor Publice, transmis de Ministerul Energiei prin adresa nr. 260176/1 februarie 2017, respectiv procentul de "minim 90% din profitul net realizat al anului 2016", a transmis atunci compania.
     Astfel, dividendul pe acţiune rezultat, din profitul pe anul trecut, a fost de 2,4 lei/acţiune.
     În plus, acţionarii au aprobat un dividend suplimentar din rezerve de 1,42 lei/acţiune.
     În perioada imediat următoare, Consiliul de Administraţie al S.N.G.N. Romgaz S.A. va convoca o nouă Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor, pentru a discuta noua propunere a Ministerului.
     Fostul şef ANAF Gelu Diaconu a scris, recent, pe Facebook, că Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei.
     "Apoi iese public (n.r. Ionuţ Mişa) să va liniştească că sunt bani", a scris Diaconu, adăugând: "Nu sunt!".
     Pe fondul imensului scandal al lipsei banilor pentru salariile angajaţilor Ministerului Apărării, finalizat cu execuţia ţapului ispăşitor Ţuţuianu, tandemul Tudose-Mişa dă asigurări poporenilor că situaţia bugetului public stă pe roze. O minciună sfruntată, ca multe altele!
     Există o presiune fantastică asupra deficitului bugetar generată de inconştienta creştere a cheltuielilor cu salariile şi pensiile, precum şi nerealizării veniturilor programate. Cu situaţia de la Ministerul Apărării se confruntă şi alte ministere/agenţii. Din dorinţa de a da o aparenţă pozitivă rectificării, vor umfla artificial veniturile programate pentru cele patru luni rămase până la sfârşitul anului.
     Pentru informarea corectă a dumneavoastră, aflaţi că, de la înălţimea funcţiei sale, ministrul Mişa, personal, a sunat în disperare de cauză la şefii companiilor naţionale pentru «a face rost» de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidităţi anemice rămase la dispoziţia acestora, după ce anterior li se «confiscaseră» deja rezervele. După ce au pus în pericol dezvoltarea ţării prin strangularea investiţiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...
     De ce fac toate acestea?
     Simplu: ca să salveze ce se mai poate salva din mincinosul program de guvernare al lui Dragnea&Vâlcov".
     În aprilie, conducerea Romgaz a propus acordarea de dividende în valoare de 959,7 milioane de lei, respectiv un dividend brut de 2,49 de lei pe acţiune, dar această propunere nu a fost aprobată.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza