Links Sitemap Business Linker Sitemap

Creșterea profitului net, a portofoliului de active și credite: BII publică rezultatele financiare pentru 2020.

346 afisari
În ciuda crizei economice globale cauzate de pandemia COVID-19, Banca demonstrează încă o dată un nivel înalt de stabilitate financiară și de succes în atingerea țintelor strategice mulțumită eficienței ridicate a sistemului de guvernanță corporativă, adoptând la timp măsuri anti-criză, crescând încrederea comunității internaționale financiare și de afaceri, precum și sprijinul acordat de țările membre.
La data de 4 februarie 2021, Banca Internațională de Investiții (BII) a publicat situațiile financiare IFRS-9 auditate pentru anul 2020
Situațiile BII reflectă o dinamică pozitivă a tuturor indicatorilor-cheie de performanță, inclusiv creșterea profitului, a activelor, a capitalului, a portofoliului de credite, a volumului și nivelului de diversificare a finanțării.  

Rezultate financiare.
La finalul anului 2020, Banca a înregistrat o valoare record a profitului net în istoria recentă –7,299 milioane EUR, care este cu peste 28% mai mare decât același indicator pentru anul anterior.

Active.
La finalul celor 12 luni ale anului 2020, volumul total al activelor Băncii a atins 1,621 miliarde EUR, crescând cu 19% în cursul anului de raportare. Această dinamică este asociată în principal cu creșterea creditelor și a suportului investițional oferit de Bancă țărilor membre, în vederea depășirii consecințelor negative ale pandemiei, printre altele; precum și cu o creștere a volumului de active de trezorerie cu un nivel înalt de lichiditate acumulate pentru a consolida rezerva de lichidități într-o perioadă cu turbulențe mari în economia globală.

Capital vărsat.
2020 a marcat începutul unui nou Program de Capitalizare a BII. La finalul perioadei de raportare, capitalul vărsat al Băncii a atins 378,7 milioane EUR, înregistrând o creștere de peste 11% comparativ cu finalul anului 2019. Sprijinul activ al țărilor membre ale BII reprezintă baza pentru consolidarea în continuare a stabilității financiare a Băncii și deschide noi oportunități pentru o creștere continuă a activităților de investiții.

Operațiuni de creditare.
În perioada de raportare, BII a crescut semnificativ volumul creditelor acordate, continuând să demonstreze un nivel ridicat de diversificare geografică și la nivel de sectoare. Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16%, atingând 1.028 milioane EUR. Cota de proiecte BII implementate în interesul acționarilor săi europeni a depășit 60%.
BII acordă o atenție specială proiectelor cu o componentă de integrare, acoperind interesele a două sau mai multe țări membre. În perioada de raportare, aceste inițiative au reprezentat peste 29% din portofoliul de credite.

Integrarea completă și cu succes în comunitatea financiară europeană, creșterea recunoașterii mărcii la nivel global, dezvoltarea activă a rețelei de parteneri au contribuit la o creștere a numărului de tranzacții efectuate în cooperare cu alte instituții financiare internaționale. În 2020, cota acestor proiecte a atins 33% din volumul portofoliului de credite.

Active de trezorerie.
Trezoreria BII continuă să implementeze în mod consecvent strategia menținerii unui nivel înalt al calității și diversificării activelor. La finalul anului 2020, cota de active clasificate „AAA-A” în cadrul portofoliului de trezorerie al Băncii a depășit obiectivul planului de afaceri și a atins 68%.

De asemenea, BII crește în mod constant nivelul activelor sale MSG (Mediu, Social și Guvernanță), acționând în calitate de investitor în emisiunile de obligațiuni „verzi” și „sociale”. Cota investițiilor MSG a păstrat, de asemenea, o tendință ascendentă și a atins 61% din portofoliu.

Pasive.
Volumul total de finanțări pe termen lung al Băncii la data de 31 decembrie 2020 s-a ridicat la 953,5 milioane EUR, cu emisiuni de obligațiuni proprii în valoare de 876,5 milioane EUR și 77 milioane EUR din alte surse. Ratingurile înalte ale creditelor pe termen lung, poziționarea eficientă a BII în cadrul comunității financiare internaționale și încrederea din ce în ce mai mare a investitorilor au permis Băncii să atragă cu succes volumele necesare de finanțare la rate scăzute, chiar în condițiile unei volatilități ridicate a piețelor financiare globale.
La rândul său, acest fapt a făcut posibilă creșterea volumului de credite și a suportului de investiții pentru țările membre ale BII, satisfăcând cererea din ce în ce mai mare cauzată de dificultățile economice actuale.
În 2020, chiar în condițiile cele mai dificile, BII și-a îndeplinit cu succes planurile de finanțare și a realizat opt emisiuni de obligațiuni în diferite valute ale țărilor membre, din care patru au fost plasate în Programul MTN înregistrat în mai 2020 la Bursa de valori din Dublin.


Evenimente-cheie de rating.
De asemenea, anul de raportare a înregistrat un succes deosebit din punctul de vedere al ratingurilor creditelor BII. În 2020 BII a devenit singura bancă de dezvoltare multilaterală ale cărei ratinguri nu numai că au fost confirmate de agențiile de top, ci au fost chiar upgradate de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings. Aceasta a fost o reflectare directă a dinamicii pozitive a dezvoltării BII și a rezistenței sale ridicate la criza globală cauzată de pandemia COVID-19. În perioada raportată, agențiile de rating de top au efectuat 4 acțiuni de rating al BII care i-au consolidat statutul ca instituție internațională de dezvoltare cu un rating mediu „A” pe termen lung.
În martie 2020, S&P Global a confirmat ratingul pe termen lung „A-“ al BII, cu o perspectivă stabilă, în mai 2020 Moody's Investors Service a confirmat ratingul „A3” al creditelor pe termen lung ale BII cu o perspectivă stabilă, în septembrie 2020 Fitch Ratings a upgradat ratingul creditelor pe termen lung ale BII la „A-” cu o perspectivă stabilă, iar în octombrie 2020 agenția rusă de rating Analytical Credit (ACRA) a anunțat confirmarea ratingului investițiilor internaționale ale BII la nivelul „A”, precum și ratingul național la nivel „AAA” (RU).

"În 2020, când Banca și-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare, stabilitatea economică, financiară și socială la nivel global a fost pe neașteptate supusă celor mai severe șocuri pe care le-a văzut omenirea în multe decenii. În ciuda acestei realități, BII a demonstrat un nivel înalt de stabilitate și de fiabilitate, a întâmpinat noile provocări cu demnitate și, cel mai important, a continuat să ofere sprijin țărilor sale membre în ceea ce privește abordarea consecințelor pandemiei. Intenționăm să depunem în continuare toate eforturile pentru a implementa planuri ambițioase pentru creșterea și dezvoltarea continuă a BII cu sprijinul deplin al acționarilor noștri. Este o satisfacție că situațiile financiare publicate reprezintă o altă dovadă a maturității instituției noastre și a corectitudinii strategiei alese. Eforturile întregii echipe pe parcursul acestei perioade extrem de dificile au dus la rezultate foarte pozitive în toate domeniile-cheie ale activităților noastre”, potrivit Biroului de Presă al BII.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza