Links Sitemap Business Linker Sitemap

C&W Echinox anunță un nou record pentru 2016 în tranzacțiile cu terenuri

1315 afisari
Piața terenurilor din București a atins anul trecut un nou record, în volum, fiind tranzacționate loturi cu o suprafață cumulată de 110 hectare, în creștere cu 144% față de 2015 și cu 3,5% mai mult față de cele 106 hectare tranzacționate în 2007, precedentul an record pentru piața terenurilor din Capitală, după cum precizează un comunicat al Cushman & Wakefield Echinox.
Ca valoare, piața terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creștere cu 41% față de 2015.
Potrivit companiei, anul trecut, piața a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidențial, care a atras investitori în zona de nord a orașului, dar și de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada București – Pitești. De altfel, aproape 90% din suprafața terenurilor tranzacționate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidențiale (62,8%) sau logistice (26,4%).
Cea mai mare tranzacție, atât ca volum, cât și ca valoare, a fost reprezentată de achiziția de către grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidențial. Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidențială semnificativă, dar și cu spații de retail și de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achiziționat anul trecut de grupurile One United și Auchan. 
De altfel, One United a fost anul trecut cel mai activ investitor local în piața terenurilor din București, grupul realizând trei achiziții în zona de centru-nord a orașului pentru a-și extinde portofoliul de proiecte rezidențiale destinate segmentului medium-high. Pentru a acoperi cererea de apartamente venită din partea angajaților care lucrează în clădirile de birouri din zona de nord a Capitalei și investitori precum Prime Kapital, Morad Group și Shikun & Binui au cumpărat suprafețe importante de teren în zona Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale.   Revenirea interesului pentru sectorul rezidențial din nordul Capitalei vine după o perioadă destul de lungă cu activitate scăzută. Datele centralizate de Institutul Național de Statistică arată că anul trecut în Sectorul 1 al Capitalei au fost date în folosință doar 380 de locuințe noi dintr-un total de 3.838 de unități locative livrate la nivelul Bucureștiului.
Pe de altă parte, activitatea de tranzacționare pe segmentul terenurilor destinate clădirilor de birouri a fost mai scăzută și s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde grupul belgian Atenor a cumpărat un lot de peste 5.000 de metri pătrați în vederea dezvoltării proiectului Dacia I.  
Alexandru Mitrache, Commercial Land Development Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Pe lângă o creștere a volumului și a valorii terenurilor tranzacționate, remarcăm și o diversificare semnificativă a profilului de cumpărători. Astfel, companii precum Strabag Real Estate sau Prime Kapital au realizat anul trecut primele achiziții de terenuri în București, în timp ce grupuri precum Atenor, Hanner sau Auchan au realizat noi tranzacții după mai mulți ani de inactivitate. Ne așteptăm ca în acest an să vedem o activitate în creștere în rândul dezvoltatorilor de birouri, pe fondul unui stoc de proiecte noi destul de limitat pentru perioada 2019 – 2020, dar și pe segmentul de retail Bucureștiul a demonstrat că poate absorbi noi spații moderne, fie că vorbim de box-uri individuale, parcuri de retail și chiar proiecte de tip mall”.  
Citeşte mai multe despre: Echinox

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza