Links Sitemap Business Linker Sitemap

BCE nu modifică dobânzile şi menţine politica monetară ultrarelaxată până la sfârşitul anului

821 afisari
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să nu modifice dobânzile şi să menţină politica monetară ultrarelaxată, promiţând că va păstra actualul nivel record scăzut al costurilor de împrumut cel puţin până la sfârşitul anului, în condiţiile în care economia zonei euro se confruntă cu o încetinire semnificativă, iar războiul comercial global s-a intensificat, transmit DPA, MarketWatch şi Reuters.
Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc astăzi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

"Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca ratele dobânzilor să rămână la actualul nivel cel puţin până la sfârşitul lui 2019 şi, în orice caz, atât de mult timp cât va fi necesar", pentru a se asigura că inflaţia rămâne aproape de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%, se arată în comunicatul instituţiei financiare cu sediul la Frankfurt, potrivit sursei citate.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro în a scăzut la 1,4% în martie, de la 1,5% luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în timp ce analiştii se aşteptau ca rata inflaţiei să se menţină la 1,5% luna trecută. 

În martie, Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat că va furniza noi facilităţi de lichiditate pe termen lung băncilor din zona euro, în condiţiile încetinirii ritmului de creştere şi a inflaţiei.

Cu toate acestea, BCE consideră că riscul de recesiune este scăzut, iar Mario Draghi a subliniat recent că o încetinire temporară a economiei zonei euro nu înseamnă în mod neapărat o recesiune importantă. 

"În timpul celor patru cicluri economice prin care a trecut zona euro începând din 1970, au fost 50 de încetiniri temporare (soft patches) - definite drept două trimestre consecutive de încetinire a ritului de creştere - şi patru recesiuni. În realitate, zona euro a cunoscut o situaţie similară în 2016, când economia a trecut de asemenea printr-o încetinire temporară declanşată de contracţia comerţului mondial. Atunci, soliditatea economiei interne a fost în măsură să protejeze revenirea de incertitudinile externe", a spus Draghi. 

Preşedintele BCE a subliniat că instituţia pe care o conduce nu duce lipsă de instrumente şi va adopta toate acţiunile de politică monetară pe care le consideră necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele.


S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza