Links Sitemap Business Linker Sitemap

Banca Transilvania raportează rezultate pozitive pentru primele nouă luni ale anului

2429 afisari
Banca Transilvania a înregistrat rezultate financiare bune în primele nouă luni ale acestui an. Activele băncii au crescut cu 10,6% faţă de finalul anului trecut, fiind de 39.397 milioane lei, iar veniturile operaționale au ajuns la 1.453,6 milioane lei, cu 1,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, când erau 1.430,9 milioane lei. Profitul brut BT este de 373,5 milioane lei. Lichiditatea şi solvabilitatea BT sunt la un nivel confortabil, peste limitele impuse de BNR şi peste performanţa sistemului bancar.
În primele nouă luni ale anului au fost acordate companiilor și persoanelor fizice peste 113.200 de credite noi, incluzând cardurile de credit. Numărul de clienţi BT a crescut cu 4%, comparativ cu perioada similară a anului 2014, de la 1,88 milioane, la 1,96 milioane.
Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a declarat: “Suntem mulţumiţi de rezultatele obţinute de banca noastră pe primele nouă luni din 2015. Suntem concentraţi pe finalizarea integrării Volksbank România în structura Băncii Transilvania de la sfârşitul acestui an  şi, în paralel, pe adaptarea Grupului Financiar Banca Transilvania şi a liniilor de business la noua dimensiune rezultată din această tranzacţie”.
Ömer Tetik, Directorul General al Băncii Transilvania, a precizat: "Perspectiva stabilă a Băncii Transilvania a fost confirmată recent inclusiv de Fitch Ratings, prin calificativele acordate Băncii Transilvania, care reflectă capitalizarea adecvată, generarea internă de capital, calitatea activelor, profitabilitatea şi acoperirea adecvată cu provizioane a creditelor neperformante”.  La sfârșitul trimestrului III 2015, soldul creditelor Băncii Transilvania este cu 19,1% (procent din care  jumătate reprezintă creştere organică) mai mare decât era la finalul anului 2014, în ciuda continuării scoaterii de credite în afara bilanțului în această perioadă (520 milioane lei). În același timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienți este cu 8,3% peste nivelul de la sfârșitul anului 2014. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,5% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania.

Eficienţă operaţională ridicată, în ciuda cheltuielilor presupuse de integrarea Volksbank România

Eficiența operațională BT este ridicată, raportul cost/venituri fiind de 49,4%, în ciuda cheltuielilor presupuse de integrarea Volksbank România în structura Băncii Transilvania şi a impactului modificărilor legislative cu privire la înregistrarea cheltuielilor privind garantarea depozitelor. Din punctul de vedere al impactului integrării Volksbank România privind rezultatele financiare, estimările prezentate de BT la Adunările Generale ale Acţionarilor Băncii Transilvania din aprilie şi octombrie a.c. sunt confirmate inclusiv de rezultatele înregistrate la 30.09.2015. Banca Transilvania estimează beneficii de eficientizare la scară largă, cu influenţe pozitive asupra cotei  sale de piaţă, ca urmare a achiziţionării VBRO. Cele două bănci vor fuziona în 31 decembrie a.c.

Rezultatele activităţii curente a Bancii Transilvania, pe primele 9 luni al anului:

 ·      Profitul brut BT este de 373,5 milioane lei, în scădere cu 0,6% faţă de 30.09.2014. Rezultatul include impactul modificărilor reglementărilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, în sensul că, în conformitate cu acestea, contribuţia la Fondul  de Garantare a Depozitelor Bancare a fost înregistrată în momentul prestării obligaţiei de plată şi nu a fost amortizată pe parcursul întregului an. De asemenea, rezultatul include cheltuielile de achiziţie şi integrare Volksbank în structura Băncii Transilvania.

·      Numărul de clienţi activi ai Băncii Transilvania - persoane fizice şi companii – a crescut cu aproximativ 4% față de aceeași perioadă a anului 2014, de la 1,88 milioane, la 1,96 milioane.

·      Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, iar ritmul de creştere al veniturilor din comisioane operaționale a fost de 11%.

·      In primele nouă luni ale anului 2015, banca a procesat peste 113.200 de credite noi, în valoare de 6.078 milioane lei, destinate companiilor şi persoanelor fizice.

·      BT a continuat să se concentreze pe sectorul IMM, în primele nouă luni ale anului acordând clienţilor din respectivul sector peste 15.000 de credite noi.

·      Banca Transilvania a încheiat la 30 septembrie 2015 cu un portofoliu de 2,48 milioane carduri, generând tranzacții cu 18,7% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii privind volumul tranzacțiilor cu carduri este de 17,9%. BT are în portofoliu 258.000 de carduri de credit, prin programul de loialitate STAR.

·      3 tranzacţii/secundă au loc cu cardurile BT.

·      Marja netă de dobândă a crescut de la 2,83 puncte procentuale în semestrul I al anului la 2,93 puncte procentuale, cumulat la 30 septembrie 2015.

Alte informații financiare:
 ·      BT a înregistrat la 30 septembrie 2015 cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 362 milioane lei.

·      Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare este în continuare la un nivel confortabil, în conformitate cu apetitul de risc al băncii.

·      Soldul total al provizioanelor este de 2.417 milioane lei, la data de 30.09.2015, reprezentând 10,1% din totalul creditelor.

·      Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul anului 2014 și cel de la 30 septembrie 2015, este de 16,08%.
Citeşte mai multe despre: Banca Transilvania, Volksbank

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza