Links Sitemap Business Linker Sitemap

Analiștii financiari din CFA România estimează o depreciere a monedei naționale în următoarele șase luni până la un maxim de 5,1 lei/euro

1235 afisari
Analiștii financiari din CFA România estimează o depreciere a monedei naționale în următoarele șase luni până la 4,9424 lei/euro, cu un maxim de 5,1 lei/euro, și un deficit bugetar de 8,5%. Analiștii mai estimează o creștere a prețului petrolului la 40 dolari/baril (maximul fiind estimat la 70 dolari/baril), precum și o creștere a prețului aurului, la 1.753 dolari uncia. Maximul estimat este 2.500 dolari uncia.
38,8% dintre analiști cred că perioada de criză economică va fi puternică în trimestrul II, va avea în continuare efecte majore în trimestrul III și se va manifesta și ultimul trimestru al anului și în primele trei luni ale anului viitor. 22,4% cred că perioada de criză se va manifesta până în ultimul trimestru al anului, 28,6 % mizează pe continuarea crizei doar în trimestrul III și doar 10% cred că criza economică se va opri în trimestrul II.

În luna mai 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut față de luna anterioară cu 3,7 puncte până la valoarea de 36,0 puncte, (față de aceeași luna a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 15,5 puncte). Aceasta evoluție s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut, fata de luna anterioară cu 4,8 puncte, până la valoarea de 19,4 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 38,9 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,1 puncte până la valoarea de 44,4 puncte (fata de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 3,7 puncte).

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8989, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9424.

Rata anticipata a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021/iunie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3%.

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 69% dintre participanți prevăzând o creștere a prețului CDS cu scadenta de 5 ani. De asemenea, peste 69% dintre participanți considera preturile proprietăților imobiliare din marile orașe că fiind supraevaluate.

La fel că în ultimele luni, și în luna aprilie se observa o majorare, chiar dublare a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipații pe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arata o incertitudine ridicata în rândul participanților cu privire la evoluția viitoare a parametrilor economici.

În cadrul sondajului pentru luna aprilie 2020 au fost adăugate și patru întrebări suplimentare, cu privire la: impactul economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (38,8%) anticipând că acesta se vă resimți puternic până în trimestrul I al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 8,5%; evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este -4%; Rata șomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 7,8%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica, a fost lansat de către Asociația CFA Romania în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economica în Romania pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplina în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii; anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Asociația CFA Romania este organizația profesioniștilor în investiții din Romania, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (UȘA).


S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza