Links Sitemap Business Linker Sitemap

4369 afisari
Bogdan Tudorache
Lansarea Băncii Române de Credite și Investiții (BRCI) are loc într-un moment dificil pentru piața bancară. Celor de la Banca Feroviară, lansată tot de un om de afaceri român, le-au fost necesari patru ani pentru a depăși punctul de amortizare a investiției. Proiectul demarat de Marinel Burduja, fost vicepreședinte al Raiffeisen Bank, va avea nevoie de multă răbdare din partea acționarului majoritar, Dorinel Umbrărescu. Marinel Burduja susține că acționarul majoritar nu pune presiune pe profitabilitate, ci vrea o organizare extrem de riguroasă a băncii. BRCI a preluat ATE Bank și caută să capitalizeze banca, iar Burduja admite că 2014 va fi martorul unei continuări a procesului de consolidare bancară, care va înteți concurența.
Discursul lui Marinel Burduja este departe de a fi unul sec, așa cum ne-au obișnuit majoritatea finanțiștilor. În vreme ce Dorinel Umbrărescu afirmă că Banca Română de Credite și Investiții va fi o instituție de credit care îi va sprijini pe investitorii autohtoni și în care deponenții nu vor duce grija banilor, Burduja pune accent pe “valorile românești” și “un comportament civic corect” bazat pe “încrederea în mediul economic românesc”. Și Roxana Moldovan, noua șefă a Consiliului de Supraveghere a BRCI, a fost citată de presa centrală punând accent pe “un model de business pliat pe realitățile pieței, nu pornind de la planurile unor bănci străine în goana lor după profit”.
Umbrărescu a injectat deja milioane de euro în capitalul băncii și vrea să ridice capital suplimentar în cuantum de 20 de milioane de euro pentru BRCI. Va reuși mica bancă să capteze atenția întreprinzătorilor români, segmentul-țintă pe care a anunțat că se va axa?


O creștere lentă și sănătoasă

Dorin Badea, care părăsise anul trecut conducerea trezoreriei UniCredit țiriac pentru a se alătura proiectului lui Burduja, a plecat din BRCI la nici două luni de la lansarea băncii. Badea nu a putut fi contactat pentru comentarii, însă plecarea lui aruncă o umbră de îndoială asupra afirmațiilor directorului general Marinel Burduja cu privire la lipsa presiunilor pe profit din partea acționarului.

“Doresc o creștere lentă și sănătoasă, nu doresc un profit imediat și nesănătos. Marinel Burduja a adunat o echipă care cred că va face față noului regulament bancar. Cine nu va putea să o facă 100% va părăsi banca. Toleranțe nu vor fi”, declara recent, pentru zf.ro, acționarul BRCI, Dorinel Umbrărescu.
Burduja susține că proiectul său este mai vechi și se bazează pe “încrederea în mediul economic românesc” și “un comportament civic corect de a ține banii intern, de a nu căuta plasamente în afară”.

To read the full version, see the print edition of Business Arena.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza