Links Sitemap Business Linker Sitemap

Reprezentanți ai pieței de capital vor propune într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de țară inițiat de Administrația Prezidențială.

786 afisari
Consider că este esențial ca fondul acesta să nu aloce bani din buget, pentru că avem o problemă din ce în ce mai mare pe investițiile de la buget, exclusiv prin deficitul acela de 3%
"De ce este importantă crearea unui fond suveran de investiții pentru România? Consider că este esențial ca fondul acesta să nu aloce bani din buget, pentru că avem o problemă din ce în ce mai mare pe investițiile de la buget, exclusiv prin deficitul acela de 3%, pe cheltuielile suplimentare pentru apărare. Toate aceste lucruri ne vor aduce în situația în care România va avea din ce în ce mai puțini bani să investească pe termen lung. Acest fond asigură, partajează o sumă de bani pentru investiții, iar suma aceasta principală vine din listări. Dacă ne uităm la Polonia, cred că este un exemplu de succes", a spus Lucian Anghel.

De asemenea, președintele BVB a subliniat că România are nevoie de companii de stat listate pe bursă.

"În ceea ce privește listarea companiilor de stat, ca să fim upgradați avem nevoie de companii de dimensiuni mari. Nu avem în mediul privat companii care să aibă 1,26 miliarde (euro n.r.) minimum, active, iar un free-float de 630 de milioane de dolari. Medlife este o companie mare, poate chiar foarte mare, o companie extraordinară, în opinia mea, dar care nu îndeplinește aceste criterii. Valoarea de piață, din ce citim noi, este de 170 — 200 milioane euro. Deci avem nevoie de companii de 5-6 ori mai mari decât Medlife, care să ne ajute să fim upgradați. Nu le găsim ușor", a menționat președintele BVB.
Reprezentanți ai pieței de capital vor propune într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de țară inițiat de Administrația Prezidențială.

Dezbaterea, organizată de Agenția de PR Concord Communication, este o inițiativă privată și nu există nicio implicare de ordin organizatoric din partea Administrației Prezidențiale. Scopul acestei dezbateri este de a însuma idei și propuneri pentru dezvoltarea sectorului piața de capital din partea organizațiilor acestei industrii, iar concluziile vor fi cuprinse într-un material care va fi pus la dispoziția tuturor factorilor decidenți din administrația publică.
La eveniment au fost invitați Mircea Ursache, vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Lucian Anghel, președinte al Bursei de Valori București, Ionuț Manole, director general adjunct Depozitarul Central și alții.

"La jumătatea anului 2017, Comisia Prezidențială însărcinată cu elaborarea strategiei Proiectului de țară și-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii și să ofere un 'fir călăuzitor' dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieței de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care își propune identificarea de căi și modele pentru dezvoltarea României. O piață de capital dezvoltată este condiția și premisa construcției unei economii bine și corect finanțate, rezistente și dinamice. Premisele pentru această Dezbatere se referă la faptul că finanțarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deși în întreaga UE se pune problema schimbării acestui modelul de finanțare — de la finanțarea prin bănci spre finanțarea prin piața de capital", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparență și de dinamică, atât companiilor respective, cât și mecanismului economic în general, iar o piață de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii.
În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menținerea și continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, identificarea modalităților de stimulare a listării companiilor la Bursa de Valori (stimulente fiscale și/sau de orice altă natură), identificarea modalităților de atragere a publicului de retail către Piața de capital (programe de educație, înlesniri fiscale), identificarea modalităților prin care se poate susține dezvoltarea Pieței de capital autohtone (listări, programe de educație, stimuli fiscali, intrarea Statului alături de BERD în acționariatul BVB, sprijinul Statului în înființarea Contrapărții Centrale, reducerea taxelor ASF etc.).

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza