Links Sitemap Business Linker Sitemap

Ghețea: Sistemul bancar din România trebuie să reziste la provocărilor actuale

656 afisari
Situația sistemului bancar actual se află într-un moment special, fără precedent, și vorbim aici atât despre găsirea soluțiilor de menținere a sistemului într-o formă de sănătate și stabilitate corespunzătoare, cât și de a face față provocărilor, spune președintele de onoare al Radu Grațian Ghețea.
'Dacă ne referim la situația sistemului bancar actual, putem spune că ne aflăm într-un moment special, fără precedent. Vorbim aici atât de soluții de menținere a sistemului într-o formă de sănătate și stabilitate corespunzătoare, cât și la a face față provocărilor. Fiecare bancă încearcă să-și adapteze programele de dezvoltare în concordanță cu noile cerințe — și mă gândesc aici la cerințe de ordin tehnic, de reglementare, dar nu numai legat de modalitățile de lucru, ci și de modul în care se asigură o activitate în care riscul să fie supravegheat de o manieră mult diferită față de cea aplicată de curând. Avem de-a face cu cerințe noi de la Autoritatea Europeană Bancară, de la Autoritatea de Supraveghere Europeană, într-o perioadă destul de scurtă, a unor cerințe cu impact deosebit asupra activității ulterioare a sistemului bancar', a spus Ghețea.

Asociația Română a Băncilor (ARB) a organizat, joi, lucrările celei de-a X-a ediții a Forumului National SEPA, eveniment la care au fost prezenți reprezentanți ai sistemului bancar din România.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Asociației Române a Băncilor (ARB), zona unică de plăți în euro — SEPA — este o zonă geografică în care nu vor mai exista diferențe între plățile interne și transfrontaliere în euro, în care clienții vor fi capabili să efectueze și să primească plăți în euro în interiorul spațiului european, la fel de sigur, rapid și eficient ca în contextul național, folosind un cont unic și un set de instrumente standardizate.

Proiectul SEPA, coordonat de European Retail Payments Board (ERPB), este realizat de sectorul bancar european sub conducerea Consiliului European al Plăților (EPC), sprijinit și promovat de Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și băncile centrale din Uniunea Europeană.

Pe lista țărilor implicate în proiectul SEPA se află: statele membre ale Uniunii Europene, statele zonei euro (Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania și Slovenia), statele zonei non-euro (Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Suedia și Marea Britanie), statele membre ale Spațiului Economic European (European Economic Area — EEA) — Islanda, Liechtenstein, Norvegia, precum și Elveția și Monaco.

SEPA se va extinde și în alte teritorii, considerate parte a Uniunii Europene, potrivit articolului 299 din Tratatul de la Roma: Martinica, Guadalupe, Guiana Franceză, Reunion, Gibraltar, Azore, Madeira, Insulele Canare, Ceuta și Melilla și Insulele Aland.

În România, proiectul de implementare a SEPA este coordonat de ARB, organism care reprezintă comunitatea bancară națională în cadrul Consiliului European al Plăților și care și-a asumat rolul de autoritate de guvernanță a Schemelor naționale de plată de tip SEPA RON.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza