Links Sitemap Business Linker Sitemap

Întârzierea transpunerii Directivei Tutunului va afecta și exporturile de tutun, care sunt estimate la un miliard de euro în 2016.

348 afisari
Producătorii de tutun din România solicită autorităților urgentarea adoptării legii de transpunere a Directivei Tutunului și o perioadă de tranziție de trei luni de la publicarea normelor metodologice de aplicare a legii pentru conformarea producției la noile reglementări, și de șase luni pentru curățarea pieței de produsele vechi.
Producătorii solicită transpunerea de urgență a Directivei Tutunului și perioade de tranziție petru conformarea producției și curățarea pieței


"După publicarea normelor am solicitat un termen rezonabil, de trei luni, pentru conformarea producției, și de șase luni pentru curățarea pieței", a declarat miercuri Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Legea de transpunere a Directivei 40/2014 nu a fost adoptată în Parlament, deși termenul limită a fost 20 mai 2016. În plus, producătorii spun că, dacă legea nu este adoptată în debutul acestei sesiuni parlamentare, există pericolul real pentru ratarea celui de-al doilea termen obligatoriu prevăzut de Directivă, respectiv 20 mai 2017, dată la care, pe piață, ar trebui să existe doar produse conforme noilor reglementări.

Mai mult, în prezent există două proiecte de acte normative care vizează transpunerea directivei, unul de Ordonanță de Urgență, și unul de Lege aflat în circuitul parlamentar. Însă producătorii de tutun reclamă faptul că niciunul din cele două proiecte nu prevede o perioadă de tranziție pentru adaptarea producției la regulile viitoare, ceea ce ar putea duce la blocarea producției și epuizarea stocurilor aflate la vânzare.

Totodată, producătorii de tutun susțin că o lună de blocaj al producției și neplata taxelor aferente echivalează cu un miliard de lei neîncasați la buget.

În aceste condiții, susțin ei, este pusă în pericol ținta de deficit bugetar atât în 2016 cât și în 2017, iar contrabanda ar putea reintra pe un trend crescător. În prezent, traficul ilegal cu țigarete se află la 15%, ceea ce înseamnă pierderi anuale pentru bugetul de stat de circa 600 de milioane de euro.
Totodată, întârzierea transpunerii Directivei va afecta și exporturile de tutun, care sunt estimate la un miliard de euro în 2016.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza