Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mugur Isărescu recomandă bancherilor să majoreze dobanzile pentru economiile persoanelor fizice

393 afisari
Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, recomandă bancherilor să majoreze sumele remunerate pentru economiile persoanelor fizice, înainte să dea sfaturi BNR, susţinând că România tinde să iasă din clubul ţărilor europene în privinţa dobânzilor la depozitele noi la termen date populaţiei, aflate la un nivel scăzut, sub 1%.
El a răspuns celor care doresc majorarea dobânzii-cheie la 4-5%, în condiţiile în care dobânzile sunt real negative în urma creşterii inflaţiei, că dobânda din România este cea mai mare din Europa şi ar fi stimulat intrarea capitalurilor speculative.

„În ceea ce priveşte piaţa monetară interbancară suntem în club: nici prea-prea, nici foarte-foarte. În schimb, tindem să ieşim din club - şi le adresez din nou un mesaj băncilor din România şi de peste hotare  - tindem să ieşim din club exact la depozitele la termen noi date populaţiei. Acolo este nivelul scăzut“, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un deceniu. Săptămâna trecută, boardul băncii centrale a decis să majoreze din nou dobânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creşterea operată în ianuarie.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza