Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mugur Isarescu: Mi se spunea, în anii '90, că și mortul e macrostabil

487 afisari
Cine e mai stabil decât unul rece și pe masă? Acum, eu cred că s-a progresat, s-a înțeles că e foarte importantă macrostabilitatea.
"Este mare confuzie ce înseamnă această macrostabilitate. Am ieșit dintr-o poveste mai veche. Când eram eu mai tânăr, prin anii '90, mi se zicea: 'Ce macrostabilitate, băi, Mugure, lasă-ne! Și mortul e macrostabil'. Se sărea calul departe. Cine e mai stabil decât unul rece și pe masă? Acum, eu cred că s-a progresat, s-a înțeles că e foarte importantă macrostabilitatea. Încep discuțiile, ce e aia macrostabilitate? Noi am căutat o formulă, poate dumneavoastră (analiștii — n. r.) găsiți una mai bună", a spus Isărescu, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

Potrivit acestuia, de macrostabilitate trebuie să avem grijă "ca de lumina ochilor".

"Orice creștere economică, dacă nu se face în condiții de echilibre, mai devreme sau mai târziu va fi întreruptă și tendința pe termen lung nu este de apropiere a nivelurilor de creștere, de reducere a decalajelor, ci, dimpotrivă, pe termen lung constați că se adâncesc decalajele. Noi am spus că de macrostabilitate, de echilibru în general, trebuie să avem grijă ca de lumina ochilor. Poate că am exagerat, poate... dar găsiți o formulare mai bună, că nu e de joacă", a precizat guvernatorul BNR.


Guvernatorul BNR: Suntem pentru creșterea consumului, pentru creșterea salariilor; atenție la dozaj!


"Suntem pentru creșterea consumului și a salariilor, dar cu dozajul necesar, în relație cu productivitatea. Că se măsoară greu? Da, se măsoară greu, mai ales când e vorba de salariile bugetarilor. Nu ai cum să stabilești o relație directă, dar unde vezi că s-a sărit calul? La balanța de plăți. Aia e imbatabilă. Acolo aproape că nici nu poți să minți. Student cercetător la Institutul Mondial asta am învățat", a spus Isărescu.

În altă ordine de idei, șeful BNR a afirmat că deprecierea cursului este un efect, nu o cauză.

"Suntem pentru creșterea consumului, pentru creșterea salariilor, atenție la dozaj! Suntem pentru stabilitatea economică, stabilitatea cursului, dar nu fixitate. Cursul poate să creeze un cerc vicios dacă se intră în panică, dar este mai mult un efect când se depreciază, decât o cauză. Hai să lucrăm la cauză! De ce cresc atât de repede importurile de bunuri de consum? De ce am ajuns la un miliard de euro pe lună deficit comercial? Cât de mult poate să dureze asta? Poate agricultura, într-un an bun, să compenseze asta? S-ar putea să poată. Trebuie analize. Dozajul și momentul... Ca în medicină: nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rău decât...", a precizat guvernatorul BNR.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza