Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mugur Isărescu: 'Marea problemă a României sunt acum incertitudinile interne, pe lângă cele externe. Acum avem un căr de incertitudini interne.'

488 afisari
'Spun exact ce am spus la început de ianuarie. Nici nu știi de unde să iei problemă asta. Deci cine a avut ideea să lege acest impozit (taxa bancară) de Robor e tare, domnule, e tare! Șah mat! Sunt buni tehnicieni în ale șahului! Pentru că nu ai soluții! Sau pat, poftim!', a spus Isărescu, ironic.
 “Marea problemă a României sunt acum incertitudinile interne, pe lângă cele externe. Acum avem un căr de incertitudini interne. Un căr!” a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, care se arată în continuare foarte mirat, dacă nu chiar șocat, de măsură surprinzătoare adoptată de Guvern înainte de Crăciun, de impunere a unei taxe bancare punitive și exagerat de mari, de opt ori peste media din alte țări și legată de evoluția Robor, o găselniță originală în Europa, care a provocat căderea Bursei și deprecierea puternică a leului.
 
 El a mărturisit că e greu de găsit o soluție cu Guvernul pentru modificarea OUG 114/2018 prin care s-a introdus taxa bancară, al cărei impact este major și “nu arată deloc bine”, iar legarea ei de Robor afectează eficientă politicii monetare.
 
 Se pare că eforturile BNR de a ajunge la un compromis cu Guvernul privind taxa bancară încă nu dau rezultate, de vreme ce guvernatorul Isărescu a subliniat, din nou, că în ianuare, importantă Comitetului pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), pe care-l conduce, în tranșarea acestei dispute, cu toate că tot ce poate face acest comitet este să emită recomandări pe care Guvernul nu este obligat să le ia în considerare.
 
 Întrebat, de Bancherul.ro, care sunt rezultatele analizei de impact a taxei bancare prezentate de BNR în cadrul CNSM și ce propuneri s-au făcut, guvernatorul BNR a răspuns:
 
 “S-au mai șlefuit calculele (față de prima variantă) și tot ce va pot spune este că nu arată deloc bine. Impactul este major și nu arată bine. Este ceva mai sever decât în prima analiză, pentru că am încercat să evaluăm și efectele de rundă a două.”
 
 În privință Robor-ului, guvernatorul Isărescu a reiterat faptul că acesta reprezintă piață monetară, care funcționează perfect și este indispensabilă pentru funcționarea economiei de piață. În aceste condiții, guvernatorul s-a arătat, din nou, foarte surprins de acuzele că Robor este manipulat de bănci, el respingând, din nou, aceste afirmații.
 
 Pe de altă parte, Robor-ul a fost demonizat din cauza legării lui de dobânzile la credite, astfel că cel mai probabil va trebui găsită o soluție pentru rezolvarea acestei probleme.
 
 Propunerile BNR pentru schimbarea taxei bancare
 
 Întrebat ce propuneri a făcut BNR în cazul taxei bancare, guvernatorul a răspuns:
 
 “Pe noi ne interesează, în primul rând, problemele legate de politică monetară, pentru că suntem întrebați, la rândul nostru, de Bancă Centrală Europeană. Noi am spus că ne apăra legea, suntem ferm pe poziții și independența BNR nu este afectată. Am exagerat puțin (în privință afectării independenței BNR), am spus că nu mai avem eficientă și flexibilitatea necesară.
 
 Dar primul și cel mai important este acest Robor. Nu Robor-ul că atare, care a ajuns să fie urât de populație, mă refer la piață monetară, fără de care nu este posibilă funcționarea economiei de piață. Este vitală, aici nu ne putem jucă, pentru că te joci cu focul.
 
 Nu mai spun de un lucru pe care văd că nu-l înțelege nimeni. Conform Constituției, avem economie de piață funcțională, iar piață monetară și piață valutară, n-am nicio reținere să spun, sunt poate cele mai eficiente piețe din România, funcționează perfect.
 
 Și atunci apare întrebarea: ce v-a apucat, nene, vreți să le sugrumați? Doar din neînțelegere sau s-a creat o ură, dintr-o stare emoțională?
 
 Pe de altă parte, noi nu putem nega dreptul Guvernului de a pune impozite, dar legătură cu politică monetară nu este nici în avantajul dan

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza