Links Sitemap Business Linker Sitemap

Dispozitivele medical, dispozitivele inteligente si sistemele băncilor sunt în vizorul atacatorilor cibernetici

677 afisari
Ameninţările informatice din ce în ce mai agresive, menite să facă mai mulţi bani ca oricând, vor fi în centrul atenţiei în 2019, pe listă fiind incluse, printre altele, cele care vor exploata dispozitivele inteligente sau atacurile destinate băncilor, atrag atenţia specialiştii Bitdefender. O primă tendinţă va avea în prim-plan atacurile de tip ransomware, despre care experţii susţin că vor apărea noi versiuni, unele chiar mai complexe şi mai greu de depistat, dar pagubele cauzate nu vor depăşi nivelul înregistrat în acest an. De asemenea, specialiştii în securitate informatică anticipează, pentru anul viitor, mai multe atacuri ce exploatează dispozitivele smart, iar atacatorii vor continua să facă bani din vulnerabilităţile identificate în diverse gadgeturi, precum monitoare de bebeluşi, camere de supraveghere şi aparate electrocasnice. Nici dispozitivele medicale nu sunt ferite, implanturile controlate prin wi-fi ar putea fi ţinta primului atac informatic din istorie care să le oprească funcţionarea.
PCota de piaţă crescândă a Apple în segmentul terminalelor desktop va determina atacatorii să construiască noi forme de malware care să infecteze Mac-uri. Datele arată nu doar ameninţări construite în mod special pentru macOS, dar şi mecanisme şi unelte specifice acestui sistem de operare menite să uşureze câştigurile financiare ale răufăcătorilor după infectarea victimei.

O altă ameninţare cibernetică văzută pentru anul viitor va fi cea care speculează seturile de comenzi tip macro din soluţiile Microsoft Office. Acestea, susţin specialiştii, vor fi momeala perfectă pentru victime, uşor de păcălit de către răufăcători prin diverse scheme de inginerie socială.

În ierarhie se mai află aplicaţiile potenţial nedorite (inclusiv adware), Calul troian din dispozitive şi programe sau ameninţări avansate destinate băncilor.

Pe de altă parte, Bitdefender menţionează că efectul intrării în vigoare a noului Regulament privind Protecţia Datelor Personale (GDPR) va fi reducerea scurgerilor de informaţii de la companii şi, deci, mai puţine breşe de amploare care să ţină prima pagină a ziarelor. În acest fel, organizaţiile vor limita mult mai bine incidentele de securitate într-un amplu efort de a reduce cuantumul potenţialelor amenzi, de până la 4% din cifra de afaceri anuală.

Un alt aspect ce nu trebuie neglijat va fi cel legat de imixtiunile din alegerile din Europa.

"Anul alegerilor europarlamentare va atrage un interes deosebit pentru atacuri informatice sponsorizate de entităţi statale asupra sistemelor de votare, dar şi pentru propagandă pe reţelele de socializare şi alte forme de imixtiune. Considerate altădată scenarii conspiraţioniste, evenimentele din ultimii doi ani arată că guvernele străine ar face orice ca să influenţeze rezultatele alegerilor din ţări unde au interese strategice", scriu experţii.

În 2019, nu vor lipsi atacurile informatice asupra serviciilor financiare accesate mai ales prin terminale mobile, atrag atenţia specialiştii. Conform acestora, pe măsură ce companiile din fintech vor administra mai mulţi bani în numele clienţilor, ameninţările cibernetice dezvoltate pentru acest sector vor creşte în complexitate.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza