Links Sitemap Business Linker Sitemap

Corina Crețu: Anul 2017 este un an crucial pentru România în privința fondurilor structurale

466 afisari
Dacă România nu lansează plățile pentru perioada 2014 - 2020 va fi foarte greu, anul 2017 fiind crucial din punct de vedere al fondurilor structurale, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, la conferința de lansare a celei de-a doua ediții a campaniei ''Succesul e... Molipsitor!''.
''Țin să felicit Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru demararea acestei campanii. Este un demers pe care îl susțin în totalitate. Noi, care lucrăm în acest domeniu, știm că nu există localitate, regiune care să nu aibă rezultate. În ultimii zece ani, au fost create în România 51.000 de locuri de muncă datorită fondurilor europene. Mai mult de 80% din populație nu știe că școala la care merge sau drumurile pe care circulă sunt realizate din fonduri structurale. Aceasta este slăbiciunea pe care o avem. Menirea mea, ca și comisar european, este să menținem această politică de coeziune. Mai avem și alte provocări, ca migrația, securitatea externă și internă, Brexit-ul. Toate aceste lucruri trebuie analizate pentru viitorul cadru financiar. Dacă nu vom lansa plățile pentru perioada 2014 — 2020, ne va fi foarte greu să ne luptăm pentru o sumă cel puțin egală cu ceea ce avem acum'', a spus Crețu.

Potrivit oficialului european, e important ca România ''să se bată'' pentru politica regională, iar vizibilitatea proiectelor deja realizate fiind foarte importantă.

''E important să ne batem pentru această politică regională. Sigur că sunt țări care au devenit mai egoiste și care nu își arată solidaritatea față de alte state. Eu cred că suntem o stradă cu dublu sens, în care fiecare trebuie să-și arate solidaritatea atunci când fiecare are nevoie. Cred că vizibilitatea este foarte importantă. Mulți dintre locuitori descoperă că anumite proiecte au fost finanțate din bani europeni. Chiar eu am descoperit surprinsă multe lucruri făcute pe fonduri europene. Există această tendință să se spună că tot ceea ce vine rău vine de la Bruxelles și ceea ce este bine vine de la autoritățile naționale. Acest joc trebuie să înceteze și eu vă asigur că voi face tot ce pot pentru a susține Politica de Coeziune. Bani există la Bruxelles, așteptăm proiecte de calitate, mature, gata de a fi implementate. Totuși, sunt optimistă fiindcă nu avem altă șansă. Fiecare țară a întâmpinat dificultăți în lansarea acestei Politici de Coeziune. Anul 2017 este un an crucial pentru România în privința fondurilor structurale'', a subliniat Corina Crețu.

În ceea ce privește problemele cu care se confruntă România în materie de absorbție a fondurilor europene, comisarul european pentru politică regională a amintit capacitatea administrativă limitată, lipsa unor rezerve de proiecte de calitate și lipsa infrastructurii de transport.

''În 2007 — 2014, România a avut 19 miliarde de euro la dispoziție din care două miliarde de euro se vor pierde. Deci, se poate spune că 17 miliarde de euro au intrat în economia românească. Absorbția fondurilor europene va fi undeva între 90 și 91%, dacă nu vor fi făcute mari corecții financiare'', a susținut Crețu.

Reprezentanța Comisiei Europene în România și Structural Consulting Group au lansat, luni, într-o conferință de presă, cea de-a doua ediție a campaniei ''Succesul e... Molipsitor!'', un proces interactiv de descoperire și împărtășire a bunelor practici și a impactului generat de proiectele finanțate din fondurile europene.

''Suntem onorați că lansăm această campanie alături de doamna comisar (pentru politică regională, Corina Crețu — n. r.). Există un mare interes la nivelul României și oamenii vor să cunoască informații despre fondurile structurale. Există sute, mii, poate chiar zeci de mii de povești emoționante la nivel național. Dacă ne-am gândi câte astfel de povești sunt finanțate din fonduri structurale, am avea o constelație a succesului. Avem antreprenori invitați în Silicon Valley și ale căror afaceri au fost finanțate prin fonduri europene'', a subliniat, la eveniment, Dragoș Jaliu, reprezentantul Structural Consulting Group.

Campania este parte a Caravanei Fondurilor Structurale și va cuprinde opt conferințe regionale de descoperire a succesului, Gala Fondurilor Structurale — ediția a II-a (pe data de 15 decembrie 2017) și ''Let's Talk Impact'' — materiale de prezentare, într-un format ''user-friendly'', a impactului utilizării fondurilor europene în perioada 2007 — 2013 la nivelul României.

Campania este realizată în parteneriat cu BCR și Banca Transilvania, alături de Egghead Advertising și Asociația Centru pentru o Societate Durabilă.

Pe parcursul acestui an, în perioada 23 mai — 2/3 noiembrie, vor fi organizate, în cele opt regiuni ale țării, conferințe dedicate prezentării de bune practici pentru beneficiarii de la nivel local.

La prima ediție a campaniei, derulată în anul 2014, au fost promovate în cadrul conferințelor regionale 96 de proiecte, iar 101 au fost înscrise la Gala Fondurilor Structurale.

Pe durata anului trecut, au fost înregistrați 682 de participanți la conferințele regionale, în timp ce 24.000 de persoane au vizionat online gala de premiere, eveniment în cadrul căruia au fost acordate 37 de premii, dintre care 30 de Reprezentanța Comisiei Europene și Structural Consulting Group, iar șapte de ''Prietenii succesului''.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza