Links Sitemap Business Linker Sitemap

Cele mai importante 6 bănci din România și-au crescut profitul cumulat cu 46% mai mult decat in aceeasi perioada din 2017, la 5,1 miliarde lei

682 afisari
BT, BCR, BRD, Unicredit, Raiffeisen și ING și-au majorat semnificativ câștigurile în acest an, cu 46% mai mult decât în aceeași perioada a anului precedent, la 5,1 miliarde lei, un record istoric, datorită creșterii creditării și a dobânzilor, precum și a costurilor de risc foarte mici, ba chiar pozitive.
În primele nouă luni din acest an, cele 6 bănci au obținut un profit brut de 6,2 miliarde lei, cu 38% mai ridicat decât în aceeași perioada a anului precedent.
Impozitul pe profit achitat statului de aceste bănci s-a ridicat la 1,1 miliarde lei, astfel că profitul net a însumat 5,1 miliarde lei, cu 46%, echivalentul a 1,6 miliarde lei, mai mult decât anul trecut.
Profitul net al celor 6 bănci din primele trei trimestre ale acestui an este mai mare cu peste 1 miliard de lei decât profitul net al întregului sistem bancar înregistrat în 2017, în valoare de 4,076 miliarde lei.

BT este cea mai profitabilă

Cel mai mare profit net l-a obținut grupul Banca Transilvania (BT), în valoare de 1,2 miliarde lei, cu aproape 50% peste nivelul din aceeași perioada a anului trecut.

Creșterea puternică a profitului BT s-a datorat preluării Bancpost, dar și creșterii organice, cu o majorare de 8,6%, echivalentul a 2,6 miliarde lei, a volumelor de credite, banca fiind favorizată și de costul riscului scăzut.

Al doilea mare profit net l-a reușit BRD, de 1,1 miliarde lei, foarte apropiat de cel al BT, dar cu doar 7% mai mare decât cel din perioda corespondență a anului precedent.

În schimb, BCR a reușit să-și majoreze substanțial activele în T3, cu 2 miliarde lei, datorită creșterii puternice a creditării, cu o revigorare puternică a finanțării IMM-urilor.

BCR a obținut al treilea mare profit din sistemul bancar, de 1 miliard de lei, cu 80% mai ridicat decât în anul trecut

Cea mai spectaculoasă creștere a profitului net l-a obținut Raiffeisen Bank, cu o dublare a acestuia, la 736 milioane lei, conform datelor băncii-mama din Austria, sau 718 milioane lei, conform comunicatului băncii locale.
Raiffeisen a reușit să-și dubleze profitul datorită creșterii puternice a creditării, cu 19%, precum și a marjei de dobânda (diferența dintre dobânda încasată la credite și cea plătită la depozite) de la 3,56% la 4,15%, astfel că veniturile din dobânzi au urcat cu 28%, echivalentul a 251 milioane lei.

O altă importantă contribuție la creșterea câștigului net l-a avut scăderea de patru ori, echivalentul a 250 milioane lei, a costului cu riscul, după ce Raiffeisen a renunțat la provizioanele făcute anul trecut pentru legea darea în plata.
ING a avut al cincilea profit că mărime, în urcare cu 35%, echivalentul a 138 milioane lei, la 529 milioane lei. Și banca olandeză datorează profitul unui avans important al stocului de credite, cu 16%, echivalentul a 3,4 miliarde lei, la un total de 24,6 miliarde lei.

În același timp, ING a continuat să-și majoreze numărul utilizatorilor activi ai aplicației de mobile banking Home Bank, în ciuda deselor probleme ale acesteia din ultimii doi ani.

În sfârșit, Unicredit a fost ultima performeră dintre cele 6, cu un profit net de aproximativ 450 milioane lei, conform datelor băncii-mama din Italia, în creștere cu 42% față de anul trecut.
Și la Unicredit, profitul în creștere s-a datorat unor venituri din dobânzi mai mari cu 18%, pe fondul creșterii marjei de câștig și a avansului volumului de credite cu 5%, precum și a scăderii cu 16% a provizioanelor pentru riscul de credit.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza