Links Sitemap Business Linker Sitemap

BVB extinde numărul de companii care pot face parte din indicii BET și BET-TR de la 15 la 20 de companii.

336 afisari
Consiliul Bursei a aprobat, în ședința din data de 8 august, modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB și au fost introduse noi reguli pentru indicii BET și BET-TR astfel încât cei doi indici să reflecte evoluția celor mai lichide companii listate la BVB.
Astfel, este pentru a doua oară în istoria Bursei de Valori București când are loc o extindere a numărului maxim de companii din indicele principal al pieței, BET, și din indicele care include și dividendele, BET-TR. Ultima extindere a acestor indici, de la 10 la maxim 15 companii, a avut loc în urmă cu doi ani, pe 5 octombrie 2016.
De atunci, șase companii s-au listat la BVB: MedLife (decembrie 2016), DIGI Communications (mai 2017), AAGES (iunie 2017), Transilvania Broker de Asigurare (noiembrie 2017), Sphera Franchise Group (noiembrie 2017) și Purcari Wineries (februarie 2018).

"Extinderea celor doi indici este oportună în contextul în care tot mai multe companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la BVB. Astfel, prin această extindere, ne dorim ca principalii indici ai BVB sa incorporeze o mai bună diversificare sectorială, diversificare ce este necesară în orice portofoliu de acțiuni. Ne propunem să dezvoltăm piața de capital atât pe verticală, oferind instrumente noi investitorilor locali și internaționali, creând astfel o piață cu lichiditate mult îmbunătățită, cât și pe orizontală, aducând la cota bursei companii relevante pentru economia românească,” a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

În prezent, indicii BET și BET-TR includ fiecare 13 companii: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, CONPET, DIGI Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica.
Un alt element de noutate pentru indicii BET și BET-TR este introducerea unei ponderi minime anticipate în coșul indicelui de 0,5% pentru ca o societate să poată fi inclusă în cei doi indici. Suplimentar, cu scopul de a limita fluctuațiile la nivelul componenței celor doi indici, o companie trebuie să aibă o pondere minimă anticipată de 0,2% pentru a fi menținută în componența acestora.

„Creșterea numărului maxim de companii poate oferi o mai bună performanță ajustată la risc a acestor indici datorită potențialului de diversificare. Bursa de Valori București se dezvoltă în mod continuu și accelerat, ca dovadă că toate cele șase companii listate în mai puțin de doi ani au venit din sectoare noi de activitate,” a spus Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.
Criteriile calitative în materie de guverananță corporativă și relația cu investitorii existente deja în metodologia indicilor BET și BET-TR au fost introduse și în manualele celorlalți indici BVB.

În plus, conceptul de Watchlist (listă a companilor care intră în procesul de monitorizare pentru a vedea dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate) a fost extins și pentru indicii BET-XT, BET-XT-TR și BET-BK. Asemănător indicilor BET și BET-TR, companiile introduse pe Watchlist vor rămîne pe listă minimum 6 luni, fiind monitorizate pentru o posibilă includere în indici. Watchlist-ul va fi actualizat trimestrial, cu ocazia ședintelor periodice ale Comisiei Indicilor. Aceste modificări au scopul de a oferi o mai bună transparență și predictibilitate pentru investitori.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza