Links Sitemap Business Linker Sitemap

Bundesbank a înrăutățit estimările privind evoluția economiei în 2016 și 2017

810 afisari
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a înrăutățit estimarea de creștere pentru cea mai mare economie europeană în acest an, din cauza reducerii exporturilor. PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze o creștere de 1,7% în acest an, față de un avans de 1,8% estimat de Bundesbank în decembrie. Anul viitor expansiunea se va situa la 1,4%, comparativ cu o creștere de 1,7% previzionată anterior. Creșterea economiei este de fapt mai omogenă și numai efectele calendaristice și speciale indică volatilitate, în timp ce tendința de bază sugerează o expansiune de 1,6%. "Activitatea economică internă continuă să beneficieze
de pe urma situației robuste a pieței forței de muncă, determinată de numărul de angajați veniți din statele UE și de creșterea robustă a veniturilor. În acest an, cererea pe plan intern este sprijinită suplimentar de declinul prețului țițeiului și de creșterea puterii de cumpărare", se arată în estimarea Bundesbank. Instituția apreciază că măsurile de politică fiscală vor fi expansioniste în 2016, în urma majorării cheltuielilor guvernamentale cu refugiații.

Anul trecut, salariile reale în Germania au urcat cu 2,5%, cel mai ridicat ritm de creștere din 2008, un nou indiciu al accelerării redresării economiei. Majorarea salariilor se datorează situației favorabile a economiei și a pieței muncii, aproape 43 de milioane de germani având un loc de muncă în 2015. Rata șomajului în Germania este printre cele mai scăzute din UE.

Creșterea economiei germane a accelerat în 2015, în linie cu estimările analiștilor și ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al șomajului, creșterii salariilor, declinului prețului la țiței și a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunțat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiștilor și ale Guvernului de la Berlin. (Reuters)

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza